Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan skyldes sjelden lidelse

I retten har det blitt hevdet at Bjarkøy-kvinnen kan lide av Münchausen Syndrom by Proxy (MSP). Den sjeldne psykiatriske lidelsen har de siste åra fått økt oppmerksomhet. I USA har politiet utarbeidet overgriper-profiler og sjekklister til bruk i etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vanligvis er MSP-overgriperen en mor som med vilje skader og påfører barnet sitt sykdom.

Som regel ønsker ikke kvinnen å ta livet av offeret sitt. Hun vil helst framstå som en god mor som har omsorg for det syke barnet. Men i 10 til 30 prosent av tilfellene går hun for langt, og barnet dør som følge av mishandlingen.

I en artikkel i FBI-magasinet Law Enforcement Bulletin, skriver etterforsker Kathryn Artingstall at forskerne har vist at overgriperen som regel lemlester flere av barna sine, men at hun mishandler bare ett barn om gangen.

Forskerne har funnet at det er tre hovedtyper overgripere: de som ønsker hjelp for barnet, de som påfører barnet sykdom og de som er legefikserte. Til den siste kategorien hører hypokonderne. Det viser seg at påfallende mange med MSP arbeider i helsevesenet.

Varsellampa bør lyse når søsken tidligere har dødd i krybbedød, moren ofte har vært behandlet for psykiatriske lidelser, eller har prøvd å begå selvmord.