Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan skyte opp dørlåser og felle småvilt

Blir brukt av politiet mot demonstranter i Ukraina.

 PROSJEKTILER  Ukrainas statsminister har sagt at politiet ikke er bevæpnet, men bilder fra gatekampene viser noe annet. Her er også et bilde av en av prosjektilene som blir skutt. Foto: Oleksandr Aronets
PROSJEKTILER Ukrainas statsminister har sagt at politiet ikke er bevæpnet, men bilder fra gatekampene viser noe annet. Her er også et bilde av en av prosjektilene som blir skutt. Foto: Oleksandr Aronets Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyhetsbyrået AP at påtalemyndigheten i Ukraina skal starte etterforskning av to dødsfall under demonstrasjonene i hovedstaden Kiev, som det nå er fastslått at skyldtes skudd med skarp ammunisjon.

Fire demonstranter ble onsdag drept under opptøyene i Ukrainas hovedstad Kiev, og flere hundre har blitt skadd de siste dagene. 

Leger har også operert sårede demonstranter for å fjerne prosjektiler. - Har ikke våpen Statminister Mykola Azarov hevdet onsdag at politiet ikke var bevæpnet.

- Som statsminister i Ukraina vil jeg slå fast offentlig at dødsfallene som vi dessverre har sett, er det opposisjonslederne bak opptøyene som skal ha på samvittigheten og ta ansvar for, sa statsministeren i en pressemelding i går.

 POLITI MED HAGLE:  Her sikter en politimann med hagle under gårsdagens demonstrasjoner i Kiev. Statministeren gikk i går ut og sa at politiet ikke var bevæpnet, da nyheten om at flere demonstranter var skutt, spredde seg på nett og gjennom mediene. Det er ikke bekreftet at demonstranter har blitt skutt av politiet, men det er blitt startet en etterforskning av onsdagens dødsfall. Foto: Efrem Lukatsky / AP Photo / NTB Scanpix
POLITI MED HAGLE: Her sikter en politimann med hagle under gårsdagens demonstrasjoner i Kiev. Statministeren gikk i går ut og sa at politiet ikke var bevæpnet, da nyheten om at flere demonstranter var skutt, spredde seg på nett og gjennom mediene. Det er ikke bekreftet at demonstranter har blitt skutt av politiet, men det er blitt startet en etterforskning av onsdagens dødsfall. Foto: Efrem Lukatsky / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Men en rekke bilder og videoer fra opptøyene i Kiev viser det motsatte: Politimenn skjøt stadig med hagler mot både barrikadene og enkelt-demonstranter, fra langt og kort hold.

Da demonstrantene segnet om i Kievs gater i går rykket Azarov på nytt ut og hevdet nå at det var NATO-snikskyttere som sto bak dødsfallene.

Brukt på jakt Dagbladet kunne i går vise bilder tatt av aktivister, som viste metallprosjektilene brukt i under demonstrasjonene.

Prosjektilene går internasjonalt under sekkebetegnelsen «slugs», skytes med hagle, og brukes ved jakt på større dyr som villsvin.

Normalt er slike kuler laget av bly eller  stål og ville enkelt ta livet av de som blir truffet, men prosjektilene politiet i Kiev bruker er relativt lette, ifølge vitner.

I tillegg kan haglepatronen som brukes være ladet ned ved å tilføre mindre krutt enn normalt, i et forsøk på å sikre at kraften i skuddet ikke dreper den som blir truffet, men skader personen.

Kan være dødelig Major Trond Mostue er hovedinstruktør og fagoffiser for mindre dødlige våpen (MDV) i Forsvaret og jobber ved Hærens våpenskole på Rena. I en e-post til Dagbladet skriver han at denne typen kule, eller slug, er en type spesialammunisjon som i utgangspunktet er ment for jakt på småvilt. Han bekrefter at den også kan være dødelig ved bruk på mennesker.

- Ja, den kan være dødelig på korte avstander, skriver Mostue.

 DEMONSTRANTER MED VÅPEN:  En demonstrant holder et våpen under sammenstøt med politiet i går. Foto: Vasily Maximov / AFP Photo / NTB Scanpix
DEMONSTRANTER MED VÅPEN: En demonstrant holder et våpen under sammenstøt med politiet i går. Foto: Vasily Maximov / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

I tillegg kan denne typen ammunisjon brukes til å skyte opp dørlåser og lignende når man trenger å ta seg raskt inn i et rom.

Brukes slik ammunisjon i Norge?

- Nei, ikke i Forsvaret, opplyser Mostue.


   

Mindre dødlige våpen er ifølge Mostue konstruert for å oppnå en relevant militær effekt på en person, materiell eller infarstruktur, men med en betydelig mindre skade risiko for dødelig utgang eller permanent skade.

Opposisjonen holder den ukrainske regjeringen ansvarlig for dødsfallene.

• Følg demonstrasjonene i Kiev live på vår direktesending i høyrespalten!

 FLERE DREPT:  Minst fire personer ble skutt under opptøyene i Kiev i går. Nå hagler påstandene om hvem som har stått bak drapene. Dette bilet viser demonstranter som kaster brannbomber mot politiet, før våpenhvilen startet tidligere i dag. Foto: Sergei Chuzavkov / AP Photo / NTB Scanpix
FLERE DREPT: Minst fire personer ble skutt under opptøyene i Kiev i går. Nå hagler påstandene om hvem som har stått bak drapene. Dette bilet viser demonstranter som kaster brannbomber mot politiet, før våpenhvilen startet tidligere i dag. Foto: Sergei Chuzavkov / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart