Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremværet Elsa:

Kan slå rekorden fra 1990

I Bergen kan Elsa føre til at byen får den høyeste vannstanden som noen gang er registrert. - Bryggen kan stå under vann.

RØDT VARSEL: Det er ventet så høy vannstand at Meteorologisk institutt har gått ut med ekstremvarsel. Foto: Meteorologisk institutt
RØDT VARSEL: Det er ventet så høy vannstand at Meteorologisk institutt har gått ut med ekstremvarsel. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

Ekstremværet Elsa vil ifølge prognosene gi høyere vannstand i både Bergen og i Agder enn det Didrik gjorde i midten av januar.

- Det kommer litt an på i hvilket område man er, men Elsa kan enkelte steder bli opptil 20 centimeter høyere enn Didrik, sier meteorolog Haldis Berge til Dagbladet.

STORMFLO: Stormflo oppstår når påvirkning fra været gjør vannstanden ekstra høy. Særlig lufttrykksendring og vind påvirker vannstanden. Foto: Meteorologisk institutt
STORMFLO: Stormflo oppstår når påvirkning fra været gjør vannstanden ekstra høy. Særlig lufttrykksendring og vind påvirker vannstanden. Foto: Meteorologisk institutt Vis mer

- Hvilke konsekvenser vil det gi?

- Det betyr at der vannet lå kant i kant med bryggene under Didrik, vil det nå gå over.

- Rekordhøyt

I Agder er det ventet at toppen kommer mandag ettermiddag og natt til tirsdag. For Vestlandet er det natt til tirsdag det er ventet høyest vannstand.

STERK VIND: Uværet «Ciara» herjer i Europa og lager problemer for flytrafikken. Video: Newsflare Vis mer

Og i Bergen ligger det an til å bli rekordhøy vannstand.

- Den høyeste vannstanden som er registrert i Bergen, var den 27. februar 1990, forteller meteorolog Berge.

Da ble vannstanden målt til 240 centimeter over sjøkart null.

- Prognosene nå viser at vannstanden igjen vil ligge rundt der - enten litt under eller litt over. Det kan hende rekorden blir slått, sier meteorologen.

Stengte veier

Vegtrafikksentralen for Vestlandet sendte mandag morgen ut varsel om flere stengte fjelloverganger. Riksvei 7 over Hardangervidda var stengt og det samme gjelder riksvei 13 Vikafjellet der det vil bli tatt ny vurdering mandag klokka 10, skriver NTB.

Fylkesvei 50 Hol – Aurland er stengt mens riksvei 52 over Hemsedal er åpen. På E134 over Haukeli ble det tidig mandag morgen kjørt kolonne, mens det over E16 Filefjell var åpent for trafikk. Fylkesvei 53 Tyin – Årdal var derimot stengt for trafikk.

E6 over Dovrefjell ble like før midnatt åpnet igjen etter at veien tidligere søndag ble stengt på grunn av uværet.

Klokka 3.45 ble også ferjeforbindelsen Moss – Horten åpnet etter at værforholdene i Oslofjorden tvang selskapet til å innstille avgangene søndag.

Bryggen under vann

Meteorolog Roar Inge Hansen i StormGeo sier til TV2 at dersom prognosene slår til, kan vi de neste dagene få den høyeste vannstanden som er målt i Bergen på over 100 år.

- Floen som er meldt nå er ekstrem. Det kan bli 80 centimeter over tidevannstabelen. Og slår prognosene til blir dette den høyeste vannstanden som er målt i Bergen siden målingene startet i 1916, sier Hansen til kanalen.

- Slår prognosene til vil Bryggen i Bergen stå godt under vann, sier Hansen.

KRAFTIG VIND: Det blir kraftig vind og mye nedbør over store deler av Norge søndag. Video: Dagbladet TV Vis mer

Kan bli rekord i Stavanger

Også i Stavanger ligger det an til rekord, og prognosene sier at vannstanden vil stige 191 centimeter, som er 96 centimeter over beregnet tidevann, melder NTB.

- Vi kan komme opp i verdier sør for Stad vi sjelden har sett – opp mot én meter mer enn det som er angitt i tidevannstabellen, sa Geir Ottar Fagerli ved Meteorologisk institutt til Aftenposten søndag.

Oransje varsel

I tillegg til at Meteorologisk institutt har gått ut med rødt farevarsel for Agder, Vestlandet og Møre og Romsdal, har de gått ut med oransje varsel for områder øst for Agder, samt Trøndelag og nordover, forteller meteorologen.

Årsaken til den høye vannstanden er høyt astronomisk tidevann i kombinasjon med værets virkning.

Fra Telemark og oppover langs Vestlandet er det videre varslet om ekstrem fare for snøras. Kraftig vind og fokksnø ventes å danne seg, med fare for at det lett kan rase, skriver NTB.

– Komplekse forhold, vær svært forsiktig. Skred løses lettest ut der snødekket er tynt og over konvekse formasjoner. Fjernutløsning fra slakere terreng er mulig, skriver varslersiden Varsom om de ventede forholdene i Jotunheimen.