Nobels fredspris 2019:

- Kan slå tilbake på ham

Abiy Ahmed (43) satt i et møte da verden fikk vite at han er årets fredsprisvinner. - Jeg er ydmyk, overveldet og veldig glad, var hans beskjed til Nobelkomiteen.

SAMLENDE MANN: Årets vinner av Nobels fredspris, den 43-årige statsministeren i Etiopia, Abiy Ahmed, omtales som en inkluderende og miljøbevisst mann. Han får fredsprisen for sin innsats for fred og mellomstatlig samarbeid. Foto: Eduardo Soteras / Afp / Scanpix
SAMLENDE MANN: Årets vinner av Nobels fredspris, den 43-årige statsministeren i Etiopia, Abiy Ahmed, omtales som en inkluderende og miljøbevisst mann. Han får fredsprisen for sin innsats for fred og mellomstatlig samarbeid. Foto: Eduardo Soteras / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Han var én av favorittene for å få årets fredspris, Etiopias 43 år unge statsminister, Abiy Ahmed. Likevel satt han ikke klar og ventet på telefon fra Nobelkomiteen. I stedet var han i sitt første offisielle møte med Sudans statsminister da han ble offentliggjort som årets fredsprisvinner.

Etter møtet fikk Nobel-sekretær Olav Njølstad tak i fredens mann for 2019.

- Han sa han var ydmyk, overveldet og veldig glad. Og at «fred er et knapphetsgode i min del av verden», men at han håper at denne fredsprisen kan endre det, forteller Olav Njølstad, sekretær for Nobelkomiteen.

- Pris til folket

Telefonlinjene fra hele verden glødet mot Addis Abeba i går.

- Her går det i ett, men statsministeren er veldig glad, stolt og takknemlig. Han sier at utnevnelsen ikke er til ham, men til hele det etiopiske folket. Og til afrikanske land som jobber for fred, og til alle fredselskende mennesker, forteller Ahmeds stabssjef, Shumate Gizaw, på telefon til Dagbladet.

Også pressesjefen Billene Seyoum hadde nok å gjøre i går:

- Vi er takknemlige og glade. Samtidig er vi ikke så overrasket. Ahmed har gjort en enorm jobb for å fremme fred, tilgivelse og forsoning. Både i Etiopia, men også med Eritrea og andre land i regionen, sier Seyoum, og fortsetter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer