Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobels fredspris 2019:

- Kan slå tilbake på ham

Abiy Ahmed (43) satt i et møte da verden fikk vite at han er årets fredsprisvinner. - Jeg er ydmyk, overveldet og veldig glad, var hans beskjed til Nobelkomiteen.

SAMLENDE MANN: Årets vinner av Nobels fredspris, den 43-årige statsministeren i Etiopia, Abiy Ahmed, omtales som en inkluderende og miljøbevisst mann. Han får fredsprisen for sin innsats for fred og mellomstatlig samarbeid. Foto: Eduardo Soteras / Afp / Scanpix
SAMLENDE MANN: Årets vinner av Nobels fredspris, den 43-årige statsministeren i Etiopia, Abiy Ahmed, omtales som en inkluderende og miljøbevisst mann. Han får fredsprisen for sin innsats for fred og mellomstatlig samarbeid. Foto: Eduardo Soteras / Afp / Scanpix Vis mer

Han var én av favorittene for å få årets fredspris, Etiopias 43 år unge statsminister, Abiy Ahmed. Likevel satt han ikke klar og ventet på telefon fra Nobelkomiteen. I stedet var han i sitt første offisielle møte med Sudans statsminister da han ble offentliggjort som årets fredsprisvinner.

Etter møtet fikk Nobel-sekretær Olav Njølstad tak i fredens mann for 2019.

- Han sa han var ydmyk, overveldet og veldig glad. Og at «fred er et knapphetsgode i min del av verden», men at han håper at denne fredsprisen kan endre det, forteller Olav Njølstad, sekretær for Nobelkomiteen.

- Pris til folket

Telefonlinjene fra hele verden glødet mot Addis Abeba i går.

- Her går det i ett, men statsministeren er veldig glad, stolt og takknemlig. Han sier at utnevnelsen ikke er til ham, men til hele det etiopiske folket. Og til afrikanske land som jobber for fred, og til alle fredselskende mennesker, forteller Ahmeds stabssjef, Shumate Gizaw, på telefon til Dagbladet.

FREMMER KVINNER: Fredsprisvinner Abiy Ahmed er her sammen med landets første kvinnelige stortingspresident, Sahle-Work Zewde (t.v). Halvparten av ministrene hans er også kvinner, og nylig ble også en kvinnelig høyesterettsdommer utnevnt. Foto: Eduardo Soteras / Afp / Scanpix
FREMMER KVINNER: Fredsprisvinner Abiy Ahmed er her sammen med landets første kvinnelige stortingspresident, Sahle-Work Zewde (t.v). Halvparten av ministrene hans er også kvinner, og nylig ble også en kvinnelig høyesterettsdommer utnevnt. Foto: Eduardo Soteras / Afp / Scanpix Vis mer

Også pressesjefen Billene Seyoum hadde nok å gjøre i går:

- Vi er takknemlige og glade. Samtidig er vi ikke så overrasket. Ahmed har gjort en enorm jobb for å fremme fred, tilgivelse og forsoning. Både i Etiopia, men også med Eritrea og andre land i regionen, sier Seyoum, og fortsetter:

- Det siste halvannet året har ikke vært lett. Ahmed har tatt oss tilbake i historien vår, og gått gjennom både det positive og det negative. Det har skapt friksjon, men Ahmed ber oss se på det vonde som har skjedd, for at vi skal lære av det, sier hun.

- Ydmyk og tilgjengelig

Pressesjefen omtaler sin sjef som en «ydmyk og tilgjengelig» statsleder og sjef.

- Her i regionen er vi ikke vant med tilgjengelige sjefer, men Ahmed viser vei. Han er strukturert og rett fram. Det du ser, er det du får, og vi håper at han skal ta Etiopia til nye høyder, sier hun og avslutter:

- Fredsprisen gjør at vi nå kan se på alt det gode vi har gjort det siste halvannet året, og bygge videre på det. Det er fint at verden også får se oss, sier hun.

«Abiy-mania»

NUPI-doktorgradsstipendiat Frida Bjørneseth er nå i Etiopia på feltarbeid. I hovedstaden møtte hun fornøyde etiopiere.

- Folk her i hovedstaden er stolte, men en kan nok forvente mindre entusiasme i regioner hvor Abiy har mindre støtte, som i nord. På søndag vil de arrangere en større rally her i Addis, for å markere fredsprisen, sier Bjørneseth.

Hun omtaler Ahmed som en veldig karismatisk leder. Da han ble statsminister i april i fjor, oppsto det en såkalt «abiy-mania».

- Dette har roet seg ganske mye, men Ahmed har gjort mange endringer raskt. Han har hentet inn mange kvinner og har bidratt til endring både i landet, men også i regionen. Han har også åpnet for kritiske stemmer, sier hun.

For tidlig?

Bjørneseth mener det er en flott fredspris. Samtidig frykter hun at prisen er litt «prematur».

- Ideelt sett vil prisen kunne være en motiverende faktor som kan sette mer fokus på fredsprosessen og den demokratiske prosessen. Den kan være en god katalysator for gode forandringer her på Afrikas horn. Men den kan også slå ut på negativt vis, sier Bjørneseth, og får støtte av flere:

- Prisen bør være en oppmuntring, men kan også slå tilbake på ham. Det kan bli ammunisjon for dem som mener Abiy Ahmed orienterer seg mer mot det internasjonale miljøet enn mot nasjonale interesser, sier seniorforsker Cedric H. De Coning, også han ved NUPI.

- Et problem er jo at grensen med Eritrea er blitt lukket igjen etter at den ble åpnet i fjor. I tillegg har det kommet nye konflikter internt i Etiopia som statsministeren ikke helt har greid å dempe, sier Etiopia-ekspert Jon Harald Sande Lie.

Glad komitéleder

JOBBER SAMMEN: Abiy Ahmed møtte kona si, Zinash Tayachew Bere, i militæret. De to har tre egne døtre og en adoptert sønn. Her er de avbildet under en minneseremoni for folkemordet i Rwanda i april i år. Foto: Yasuyoshi Chiba / Afp / Scanpix
JOBBER SAMMEN: Abiy Ahmed møtte kona si, Zinash Tayachew Bere, i militæret. De to har tre egne døtre og en adoptert sønn. Her er de avbildet under en minneseremoni for folkemordet i Rwanda i april i år. Foto: Yasuyoshi Chiba / Afp / Scanpix Vis mer

Advokat og leder for Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, var oppe klokka seks i dag, og gledet seg stort til å offentliggjøre årets Nobel fredsprisvinner.

- Bare det at halve hans regjering er kvinner er fantastisk. Nylig utnevnte han også en kvinnelig høyesterettsdommer, som jo varmer mitt hjerte, forteller hun til Dagbladet like etter offentliggjøringen.

Abiy Ahmed (43) var en av forhåndsfavorittene. Han møtte kona Zinash Tayachew Bere i militæret. Sammen har paret tre døtre: Deborah, Rakeb og Amen. I august i fjor adopterte paret også den da 15 dager gamle gutten Million.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media