Oppgjør med forkjøla nordmenn:

- Kan slå ut en intensivavdeling

Ber om en ekstra dugnad.

ETTERSLEP: Anders Skyrud Danielsen, doktorgradsstipendiat i epidemiologi. Foto: Privat
ETTERSLEP: Anders Skyrud Danielsen, doktorgradsstipendiat i epidemiologi. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

Skyrud Danielsen er doktorgradsstipendiat i epidemiologi.

Han skrev nylig et debattinnlegg i Aftenposten, hvor han tok til orde for at flere nordmenn bør holde seg hjemme ved mild sykdom.

- Jeg tror at vi ikke tar nok hensyn. Mange gjør nok det, men bare med en liten atferdsjustering kan vi avlaste helsetjenesten litt. De er under reelt press, sier han til Dagbladet.

Vil ha lavere terskel

Mandag sa assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, at vi er avhengige av at folk holder seg hjemme når de er syke. Helseminister Ingvild Kjerkol kom med en tilsvarende bønn under regjerings-pressekonferansen fredag i forrige uke.

Skyrud Danielsen sier han tror mange kontorer med fordel kunne lagt bedre til rette for hjemmekontor, slik at det blir lettere for helsetjenesten, skoler og barnehager å holde åpent.

- Mange tester seg, og tenker det er greit så lenge det ikke er covid-19. Men man må tenke at selv et virus som gir mild sykdom for meg kan slå ut en intensivavdeling, forklarer han.

INNLAGTE: Stadig flere blir innlagt med corona og andre luftveissykdommer på norske sykehus. Espen Rostrup Nakstad kaller situasjonen vanskelig. Vis mer

- Blir irritert

Også lege stipendiat ved Universitetet i Oslo, Hanna Johannessen, har i et debattinnlegg hos Fredriksstad Blad, bedt folk om å ta ansvar, etter å ha hørt kontinuerlig hosting på toget på vei til jobb.

- Jeg klarer ikke å la være å bli irritert. Jeg jobber både på legevakt og på sykehus. Jeg vil ikke og kan ikke bli smittet. Det vil være farlig både for meg og mine pasienter, skriver hun.

Dagbladet har vært i kontakt med Johannessen, hun ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer utover hva hun har skrevet i innlegget.

RAMMET: St. Olavs hospital i Trondheim er et av sykehusene som har vært hardt rammet av sykdom. Foto: Annika Byrde / NTB
RAMMET: St. Olavs hospital i Trondheim er et av sykehusene som har vært hardt rammet av sykdom. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Sykdomsboom

Den siste tida har flere sykehus opplevd stort sykefravær blant ansatte, både grunnet coronasmitte og andre luftveisinfeksjoner.

Rektor ved Rosseland skule i Rogaland, Geir Soma, forteller at de har 10-12 ansatte hjemme med sykdom.

- Det får konsekvenser for undervisninga, det er svært krevende, sier Soma til Dagbladet. Han snakket først med Jærbladet.

Immunitetsetterslep

Skyrud Danielsen påpeker at det er det samlede trykket fra virus som gjør at vi sliter med sykdom i samfunnet.

- Vi har et immunitetsetterslep, og det er ikke sikkert vi kan ta igjen alt på en sesong, sier han, og fortsetter:

- Forskere og eksperter tror vi eksponeres for luftveisvirus ganske jevnlig gjennom livet vårt. Under pandemien har vi gått glipp av denne eksponeringa, og er dermed mer mottakelige for sykdom enn vi vanligvis ville vært. Vi er nødt til å omgi oss med disse vanlige virusene for å kunne være friske mesteparten av tida, utdyper han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer