Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan slippe andre rettssaker

Hvis dødsdommen mot Saddam blir opprettholdt, kan det hende han blir hengt før andre rettssaker mot ham er avsluttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Retten har i dag dømt Saddam for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med drapene på 148 sjiamuslimer i Dujail. Men den tidligere diktatoren skal også stilles for retten for hans angrep mot irakiske kurdere på slutten av 1980-tallet, den såkalte Anfal-saken. Sjefsanklager Jaafar al-Moussawi uttaler at rettssaken i Anfal-saken vil fortsette mens ankespørsmålet i den første saken blir avgjort.

Men hvis ankedomstolen opprettholder dødsdommen mot Saddam, og dommen blir ratifisert, vil alle andre rettssaker mot ham ta slutt. Da kan han bli hengt innen 30 dager.

Den anti-kurdiske Anfal-kampanjen, som begynte i 1986 og varte til 1989, skal ha tatt livet av hele 182 000 sivile i Kurdistan, ifølge Human Rights Watch og Amnesty International.

Rettssaken vil mest sannsynlig fortsette mot de andre tiltalte i Anfal-saken, som ikke er de samme som har vært involvert i rettssaken i dag. Også andre rettssaker som også er under planlegging mot den tidligere diktatoren, vil heller ikke omfatte en dom mot ham.

Kan bli ankesak

Men selv om Saddam Hussein og to av hans medtiltalte er dømt til døden ved henging i dag, er denne rettssaken mot den tidligere diktatoren langt fra ferdig. Mye må godkjennes før Saddam virkelig blir hengt:

• Et panel på ni dommere skal gjennomgå bevisene på nytt, for å avgjøre om dommen var rettferdig.

• Det er forventet at ankespørsmålet vil bli avgjort i løpet av tre-fire uker, så fort de offisielle papirene rundt rettssaken er klare. 

KAN SLIPPE DOM FOR KURDERDRAP: Her protesterer slektninger av de drepte i Anfal-massakren mot Saddam Hussein. Men den tidligere diktatoren kan slippe å stilles for retten for denne massakren hvis han blir hengt først. Foto: EPA/Scanpix.
KAN SLIPPE DOM FOR KURDERDRAP: Her protesterer slektninger av de drepte i Anfal-massakren mot Saddam Hussein. Men den tidligere diktatoren kan slippe å stilles for retten for denne massakren hvis han blir hengt først. Foto: EPA/Scanpix. Vis mer

• Hvis saken blir anket, og ankedomstolen opprettholder de opprinnelige dommene, må de bli ratifisert av president Jalal Talabani og de to visepresidentene før hengingen kan gjennomføres. President Talabani påstår å være en motstander av dødsstraff, men har tidligere fått en av visepresidentene til å signere en henrettelsesordre på hans vegne.

Når disse skrittene er gjort, kan Saddam og de andre bli hengt innen tretti dager. Ifølge BBC kan det bety at han henrettelsen skjer allerede på nyåret.