Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan slippe skrekk-fengselet

En celle er gjort klar for dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French i det nyrenoverte Ndolo-fengselet i Kinshasa.

TIL KINSHASA?:  Tjostolv Moland (t.h) og Joshua French er dømt til døden for å ha drept sin sjåfør, Abedi Kasongo. Nå jobber Utenriksdepartementet for å få til en overføring til hovedstaden Kinshasa. Foto: Tore bergsaker/Dagbladet
TIL KINSHASA?: Tjostolv Moland (t.h) og Joshua French er dømt til døden for å ha drept sin sjåfør, Abedi Kasongo. Nå jobber Utenriksdepartementet for å få til en overføring til hovedstaden Kinshasa. Foto: Tore bergsaker/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere er det hevdet at Tjostolv Moland og Joshua French ville ende i det beryktede Makala-fengselet, om de blir overført til hovedstaden Kinshasa.

Makala-fengselet kalles «likhuset» på folkemunne.

Men Dagbladet er kjent med at Utenriksdepartementet nå jobber hardt for at de to skal flyttes til det nyrenoverte Ndolo-fengselet istedet. Fengselet skal ha en helt annen standard enn Makala.

Beskjed «ovenfra» Direktør Kudura Ramazani i sentralfengselet i Kisangani, fikk i forrige uke en telefon fra sin kollega i Ndolo-fengselet i Kinshasa:

Direktøren i Ndolo-fengselet skal da ha sagt at han hadde fått beskjed «ovenfra», om å gjøre en celle klar for de dødsdømte nordmennene.

Men som Dagbladet skrev igår er fortsatt ingen overføringsavtale mellom norske og kongolesiske myndigheter klar.

- Brudd på menneskerettighetene Moland og French har i snart to år sittet under svært kummerlige forhold i Kisangani.

- Det har vært brudd på menneskerettighetene hver eneste dag. De har måttet bestikke fengselsvokterne for å få mat, drikke og nødvendige medisiner. De har levd under hårreisende forhold, sier Knut Moland, Tjostolvs far, til Dagbladet.

BAK DISSE MURENE: Dagbladet kjørte igår forbi Ndolo-fengselet i sentrum av Kinshasa. Der havner Tjostolv Moland og Joshua French etter alt å dømme, om Utenriksdepartementet får til en overføringsavtale med kongolesiske myndigheter. Foto: Dagbladet.
BAK DISSE MURENE: Dagbladet kjørte igår forbi Ndolo-fengselet i sentrum av Kinshasa. Der havner Tjostolv Moland og Joshua French etter alt å dømme, om Utenriksdepartementet får til en overføringsavtale med kongolesiske myndigheter. Foto: Dagbladet. Vis mer

Han forteller at de to nordmennene har brukt rundt 18 000 kroner på livsopphold hver måned i den perioden de har vært fengslet i Kisangani.

- Ndolo-fengselet høres veldig mye bedre ut. Der får vi håpe at de får både mat og medisiner. Men vi håper jo at de ikke blir sittende der så lenge, sier Knut Moland.

Finansiert av Nederland
Rehabiliteringen av Ndolo er finansiert av Nederland og ble nylig gjenåpnet etter å ha vært stengt de siste 14 årene.

Fengselet skal ha toaletter, kjøkken og sykestue. I tillegg er det et bibliotek, en basketballbane og TV-rom, ifølge fengselets ledelse.

Likevel:

- Dette er langt fra paradis, sier Landry koto, til Radio Netherlands Worldwide (RNW).

- ET GODT ALTERNATIV: - Ndolo-fengselet fremstår som et godt alternativ. Både med tanke på sikkerheten og de humanitære forholdene, sier advokat Morten Furuholmen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
- ET GODT ALTERNATIV: - Ndolo-fengselet fremstår som et godt alternativ. Både med tanke på sikkerheten og de humanitære forholdene, sier advokat Morten Furuholmen. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer

Koto har sonet i fengselet siden februar i år, og forteller at de nyoppussede fengselsbygningene allerede har begynt å forfalle.

På avdelingen han soner bor det for tiden nærmere 100 innsatte, mens den i utgangspunktet er bygget for 44 fanger.

- Det er overbefolket, vi får ikke sove, og mange av oss sover rett på gulvet, sier en annen fange, Gomez Bokungu, til RNW

Ndolo er det eneste fengselet i Kongo som er i nærheten av å oppfylle internasjonale fengselsstandarder. Ndolo ligger i sentrum av Kinshasa og er reservert for fanger fra det militære og politiet.

- Vi gjør vårt beste for å unngå å bli som andre fengsler i Kongo, sier fengselsdirektøren, Major Kadima, til RNW

- Et godt alternativ Nordmennenes advokat, Morten Furuholmen har hatt en tett dialog med Utenriksdepartementet om et egnet sted for Moland og French, ved en eventuell overføring til Kinshasa.

- Ndolo-fengselet fremstår som et åpenbart og godt alternativ, gitt forholdene i Kongo. Det gjelder både med tanke på sikkerhet og de humanitære forholdene, sier Furuholmen, til Dagbladet.

I SENTRUM AV KINSHASA: Ndolo det eneste fengselet i Kongo som er i nærheten av å oppfylle internasjonale fengselsstandarder, og ligger i denne gaten (foran til høyre) i sentrum av Kinshasa. Fengselet er reservert for fanger fra det militære og politiet. Foto: Dagbladet
I SENTRUM AV KINSHASA: Ndolo det eneste fengselet i Kongo som er i nærheten av å oppfylle internasjonale fengselsstandarder, og ligger i denne gaten (foran til høyre) i sentrum av Kinshasa. Fengselet er reservert for fanger fra det militære og politiet. Foto: Dagbladet Vis mer

Nå ser det altså ut til at det er i Ndolo kongolesiske myndigheter vil holde de to nordmennene, om de blir overført til hovedstaden.

Når det vil skje er foreløpig usikkert.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media