Kan slippe unna med bot

Kvinnen som eide hundene som drepte Johannes Åsheim (7), er svært nedbrutt og blir tatt hånd om av helsepersonell. Foreløpig risikerer hun bare bøter etter syvåringens død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvordan hindre hundeangrep? ()

- Hunden er en liten ulv

- Hundene var aggressive

- Ikke risiker flere barneliv

- Schæfer kan være livsfarlig

Alle kan avlive

Johannes Åsheim (7) drept av fire polarhunder

Kan tiltales for uaktsomt drap

Sørger over Johannes (7)

- Rene drapsmaskiner

- Kvinnen er tatt hånd om av helsevesenet. Hun var i avhør i går. En psykiatrisk sykepleier var tilstede. Kvinnen er svært nedbrutt, og avhøret varte derfor lenge, sier politiadvokat Eystein Husby til Dagbladet.no.

Kvinnens sterke reaksjoner etter dødsfallet er grunnen til at hun blir tatt hånd om. Kvinnen er ikke hjemme hos seg selv.

Ikke tatt ut siktelse

Foreløpig er hundeeieren bare mistenkt for brudd på forseelsesbestemmelser som kan gi inntil tre måneders fengsel. I straffelovens bestemmelser heter det at en hundeeier kan straffes med bøter hvis hunden deres angriper en person. Men hundeeieren kan straffes strengere hvis han eller hun mistenkes for å ha opptrådt uansvarlig i forbindelse med hundeholdet.

Kvinnen har ikke fått oppnevnt noen advokat.

- Hun har krav på advokat hvis hun skal pågripes. Det er ikke aktuelt her, sier Husby.

- Hvorfor er det ikke aktuelt?

- Da må hun siktes for en straffbar handling som kan medføre mer enn seks måneders fengsel. Hvis hun blir siktet for uaktsomt drap, kan hun bli begjært varetektsfengslet, men da må det være fare for bevisforspillelse. Nå etterforsker vi saken. Vi tar stilling til siktelsen når vi er ferdige med etterforskningen.

- Vil det bli gjennomført en judisiell observasjon av kvinnen?

- Det er for tidlig å si, sier Husby.

Ble kontrollert av veterinæren

Det er et aktivt trekkhund-miljø på Dokka, men kvinnen var ikke med i dette miljøet.

- Vi vet ikke sikkert hvorfor hun har hatt så mange hunder, men hun har drevet med oppdrett og solgt valper, sier distriktsveterinær Eva Hasvold.

Oppdrettet og salget av valper har vært lovlig. Distriktsveterinæren og dyrevernsnemda besøker årlig alle hundehold som har et visst antall hunder, og kvinnen har vært på listen over dem som har fått besøk. Siste kontroll var i høst. Da hadde kontrollørene ingen bemerkninger til hundeholdet.

- Vi sjekker at dyrevernsloven oppfylles, vi ser på renholdet, lengden på båndene og holdet på dyra og at hundegården er forsvarlig. Vi har vært skeptiske til det store antallet hunder, men har ikke lovhjemmel til å gjøre noe med det, sier Hasvold.

- Hvorfor har dere vært skeptiske?

- Hundeholdet var i en villa. Det var altfor mange hunder på en liten eiendom. Det er viktig at hunder sosialiseres allerede som valper, slik at de reagerer normalt når de treffer mennesker. Det er ikke sikkert at det har vært gjort i dette tilfellet, sier hun.

Siden kvinnen har drevet hundeholdet som privatperson, er det ikke krav til inngjerding. Dyrevernsnemda har kun ansvar for å sjekke at hundene lever under forsvarlige forhold. De har ikke ansvar for å se til at omgivelsene er trygge for hundene.

ETTERFORSKER:Politiadvokat Eystein Husby (t.v.) og lensmann Jan Kolbjørnshus under pressekonferansen på Dokka torsdag kveld.