- Kan slippe ut om 7-8 år

Det bekrefter domstolen i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PÖLTEN (Dagbladet.no): Josef Fritzl kan slippe ut fra fengsel om bare sju til åtte år, bekrefter domstolen Landesgericht St. Pölten, der rettssaken pågår denne uka.

Dermed bekrefter domstolen spekulasjonene om at 74-åringen kan slippe unna med svært få år i fengsel for å ha holdt datteren fanget i kjelleren i 24 år, og for å ha voldtatt henne over 3000 ganger med sju barn som resultat, hvorav ett døde. Og hvorvidt Fritzl kunne forhindret dette, blir avgjørende i forhold til dommen.

- Hvis han ikke blir dømt for mord, og ikke blir dømt for slaveri, vil det bety at maksimumsstraffen blir 15 år og ikke 20 år eller livstid, sier Franz Cutka, talsmann for Landesgericht St. Pölten, i ettermiddag.

Må oppfylle krav
Dermed kan Fritzl, med god oppførsel i fengselet, slippe ut etter bare sju og et halvt år bak murene. Men det understrekes:

- Først må han jo få en 15 års dom. Deretter kan han etter halv tids soning søke om prøveløslatelsen. Og først etter å ha blitt grundig vurdert kan han eventuelt bli løslatt, sa Cutka, som la til:

- Han må ha vist en betydelig forbedring.

Det har vært en del forvirring rundt hvilken straff Fritzl faktisk kan få. Cutka oppklarer:

- Strafferammen for mord er livstid, rammen for slaveri er 20 år.

Derfor er det neppe noen tilfeldighet at Fritzl har nektet straffskyld på disse punktene - som er de som gir desidert mest straff. Incesttiltalen gir f.eks. bare opptil ett års fengsel.

Lukket rettssak
Siden det aller meste av Fritzl-rettssaken går for lukkede dører, er den daglige pressekonferansen i presseteltet ved rettsbygningen den fremste kanalen inn i sakens gang for journalister flest.

Tidligere i dag, før pressen ble kastet på dør, ble det klart at Fritzl sier seg skyldig i mesteparten av tiltalen - unntatt mord og slaveri.

Det er også kjent at Fritzl brast i gråt da han ble spurt ut om forholdet til sin dominerende mor, og han har også fortalt at han selv ble mishandlet som barn.

Det er talsmann Cutka som leder pressekonferansene.

Konferansen ble innledet ved at Cutka fortalte at dagens økt ble avsluttet i 16.15-tida. Saken blir gjenopptatt i morgen, men vil da foregå totalt lukket. Om det gjelder også onsdagen, kunne ikke Cutka svare på.

Pressens irritasjon over lukkingen av saken blir neppe mindre av svaret på følgende spørsmål:

- Hva er vitsen med disse daglige pressekonferansene dersom vi ikke får vite hva som skjer?

- Formålet er å orientere om hva som skjer dagen derpå. Det er forbudt å rapportere fra en lukket rettssak.

Ingen familie i retten
Fritzl har erklært seg "delvis skyldig" på noen av tiltalepunktene. Cutka fikk spørsmål om hva dette betyr, men svaret var at det vil bli klarere i morgen.

Det ble også avvist å svare på hvordan Fritzl har hatt det følelsesmessig under dagens høring.

- Skjulte Fritzl ansiktet med den blå permen som en foranstaltning fra retten?

- Nei! Permen kom ikke fra oss, er det kontante svaret på hvorfor Fritzl dukket opp i retten i morges med en stor blå ringperm foran ansiktet.

Det understrekes at ingen fra Fritzls nære familie vil dukke opp i retten for å avgi vitnemål.

- Hans brødre, søstre og kone har nektet å avgi forklaring, sier Cutka.

Datteren Elisabeth (42) er hovedvitnet - men heller ikke hun vil dukke opp. I stedet vil hun avgi forklaring via en elleve timer lang video.

Dagbladet.no følger hele saken fra St. Pölten.