Kan slippes i dag

Når DNA-prøvene blir ferdige i ettermiddag blir det klart om den drapsmistenkte 35-åringen må tilbringe lang eller kort tid bak murene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet venter med spenning på de foreløpige DNA-prøvene som skal være klare i ettermiddag. Men både pressekonferansen klokka 10 og 15 er avlyst.

I en kort pressemelding sier de at de først i morgen vil ta stilling til om de skal fremstille den pågrepne mannen for varetektsfengsling.

Politiet må hoste opp bevis mot mannen før klokka 12 i morgen. Hvis ikke vil han bli satt fri.

I pressemeldingen sier det svenske politiet at de er inne i et intensivt utredningsarbeid.

De ønsker ikke å opplyse noe om mannens psykiske eller fysiske helse. Politiet ønsker ikke å holde noen pressekonferanse i morgen formiddag, fordi det da skal holdes en minnehøytidelighet for Anna Lindh.

Dersom det viser seg at 35-åringens DNA-profil ikke stemmer overens med de sporene som er funnet på en blå caps som ble kastet på NK, kan han bli sluppet fri allerede i dag, skriver Dagens Nyheter

I ettermiddag får politiet de foreløpige analysesvarene på jakka og capsen. Det skal også være funnet DNA-spor fra drapsmannen på drapsvåpenet, en morakniv. Men analysene av dette materialet tar flere uker, og det svenske politiet har det travelt. Innen fredag klokka 12 må statsadvokat Agneta Blidberg bestemme seg for om hun vil begjære 35-åringen fengslet av en domstol. Foreløpig sitter han på spesialcelle på Kronobergshektet på grunn av skjellig drapsmistanke.

Avgjørende

I prinsippet kan sammenfallende DNA-prøver bare bety at 35-åringen var på NK den aktuelle dagen, men behøver ikke bety at han tok livet av Sveriges utenriksminister. Siden i går har Statens kriminaltekniska laboratorium jobbet på spreng for å sammenlikne prøver fra capsen med 35-åringens. Han benekter enhver befatning med saken, men dersom det er hans lue som ble funnet på åstedet ligger han dårlig an. Hvis teknikerne i tillegg har funnet spor etter Anna Lindhs blod, et ikke usannsynlig scenario, har politiet allerede ugjendrivelige bevis. DNA-bevis veier svært tungt i retten.

Etterforsker

Politiet har kjørt en forsiktig linje, etter at de offentliggjorde overvåkingsbildene fra NK. De daglige pressekonferansene har blitt en øvelse i å si så lite som mulig. De vil foreløpig ikke si om de vil gå ut med DNA-resultatene allerede i dag. Det blir opp til statsadvokaten å avgjøre. Det hele vil likevel bli klart i morgen før klokka 12 når Blidberg enten må gå i retten og kreve mannen fengslet eller slippe ham fri.

Derfor fortsetter politiet å etterforske andre spor i saken. Ifølge DN skal fem personer fortsatt være interessante. Länspolismester Carin Göthblad gikk så langt at hun ba allmenheten komme med flere tips.

- Vi har sett en kraftig nedgang. Men vi trenger ikke bare tips som kobles til bildene fra NK, men all tenkbar informasjon. Vi jobber bredt og fritt, sa hun.

FÅR SVAR I DAG: Politiet og den pågrepne 35-åringen venter på svaret fra DNA-testene i dag.