«Kan smertens prinsesse stanse blodbadet?»

BERLIN (Dagbladet): Kronprinsesse Mette-Marit (28) kan vente seg tusenvis av brev fra tyske fans, som krever at hun engasjerer seg for å stanse den norske fangsten av vågehval.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Kan smertens prinsesse stanse blodbadet på hval?» spør Bild med krigstitler i oppslaget om brevaksjonen i gårsdagens avis.

Oppslaget er illustrert med et bilde av Mette-Marit med forbrenningssår i ansiktet, montert inn i et foto av blodige hvalkropper. Under bildemontasjen finner leserne et ferdigskrevet brev, som de oppfordres til å klippe ut og sende til kronprinsessen.

Etter at hun måtte avlyse sitt Tysklands-besøk, har populære Mette-Marit fått et nytt tilnavn - «smertens prinsesse». Fra før kalles hun «den nye dronningen av hjertene».

- Oppslaget med montasjen er en smakløs sammenblanding av person, føleri og sak, sier den norske fiskeriattacheen i Hamburg, Jon Hanssen, til Dagbladet. Han mener at Bild her bare er ute etter å utnytte Mette-Marits navn.

Greenpeace

- Aksjonen er Bilds idé. Avisa henvendte seg til oss. Vi støtter kampanjen og appellerer til Mette-Marit om å bruke sin innflytelse til å stanse den norske vågehvalfangsten, sier pressetalskvinne Simone Miller i miljøorganisasjonen Greenpeace.

«Kjære Mette-Marit, prinsesse av hjertene og den mest innflytelsesrike kvinne i Norge - Bild appellerer til Dem: Hjelp oss med å stanse denne grusomme massakren!»

- Utnyttes ikke

Slik henvender avisa med over fire millioner eksemplarer i daglig opplag seg til sine lesere med appell om å skrive under på brevet. Oppfordringen innledes slik: «Hvorfor akkurat Norge? Dette moderne, rike landet med Europas vakreste prinsesse, som utløste så mye medlidenhet på grunn av sine forbrenningsskader.»

Oppslaget mot Norges planlagte jakt på 674 vågehvaler slutter slik:

«Kjære Bild-leser! Kan du hjelpe til med å overbevise Mette-Marit, slik at myrderiene på hval blir stanset? Da underskriver du brevet til Mette-Marit, putter det i en konvolutt og sender det til «Det kongelige hoff, kronprinsesse Mette-Marits kontor, 0010, Oslo, Norwegen». Bild sier takk - på vegne av de lidende skapninger.»

- Jeg frykter ikke virkningene. Mange av Bilds egne lesere vil finne denne kampanjen uspiselig, sier Hanssen.

Han viser til at bare tre prosent av de tyske forbrukerne lot seg påvirke da Greenpeace oppfordret til boikott av norske varer under de store kampanjene som organisasjonen i 1990-åra gjennomførte mot den norske hvalfangsten.

- Vi henvender oss til Mette-Marit fordi hun har en symbolsk makt. For oss tyskere er hun det best kjente ansiktet fra Norge. Men vi utnytter ikke hennes navn. Vi er opptatt av sak. I øyeblikket har den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC sitt møte i Shimonoseki i Japan. Vi er klar over at slike oppslag blir mislikt av den norske fiskeribefolkningen, men jeg forsikrer at kampanjen vil bli fulgt opp, sier Bild-redaktøren med ansvar for aksjonen til Dagbladet. Den kvinnelige Bild-redaktøren vil ikke bli navngitt.

AKSJON: «Kan smertens prinsesse stanse blodbadet på hval?» spør Bild med krigstitler i oppslaget om brevaksjonen i gårsdagens avis.