Coronaviruset:

Kan smitte innen 15 minutter

Australske myndigheter advarer om hvordan coronaviruset kan smitte fra person til person. Natt til fredag ble dødstallet oppjustert nok en gang.

FRYKTER SPREDNING: Helseministere Bent Høie følger utviklingen av coronaviruset og utelukker ikke at det kan komme til Norge. Video: Mats Rønning og Christian Wehus. Vis mer
Publisert

Natt til fredag oppjusterte kinesiske myndigheter antall døde som følge av coronaviruset til 213. I tillegg opplyste de at om lag 9 700 personer er blitt påvist smitte. Oppjusteringen kom etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte virusutbruddet som en global folkehelsekrise.

Nå har australske myndigheter opprettet en egen side hvor de gir råd og opplysninger om smittefaren. Selv har de opplevd at ni statsborgere har blitt påvist smitte.

PÅ INNSIDEN: En amerikansk forsker og en ung mann forteller hvordan det er å være i Wuhan, etter at corona-viruset begynte å spre seg. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Innen 15 minutter

På nettsiden advarer de om at viruset kan smitte innen minutter.

- Smitte kan skje ved å være ansikt til ansikt med en person i minst 15 minutter, eller om man i over to timer befinner seg i samme lukkede rom som en person som er smittet, skriver helsemyndighetene i den australske delstaten New South Wales (NSW).

- Om din kontakt med personen var kortere tid enn dette, er det mye mindre risiko for at du har blitt smittet, opplyser de.

Det første tilfellet av person til person-smitte ble påvist i USA torsdag kveld, ifølge Venters for Disease Control and Prevention.

NSW ber mennesker som har vært i kontakt med mulige smittede personer om å isolere seg selv i 14 dager. Samtidig oppfordrer de til hygiene, blant annet å dekke munnen om man hoster eller nyser, og å vaske hendene med desinfiserende middel.

Are Skavlid er på ferie sammen med kjæresten sin i Kina. De befinner seg i Xuan'en, vest i Hubei-provinsen, hvor restriksjoner som følge av virusutrbuddet gjør utreise umulig. Foto: AP, Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Fraråder reise

Natt til fredag oppjusterte amerikanske myndigheter risikonivået i Kina til nivå fire, og frarådet alle borgere å reise til Kina.

Også Tyskland skjerpet reiserådene fredag. I en oppdatering av reiserådene advarte det tyske utenriksdepartementet folk fra å reise til Hubei-provinsen, hvor virusutbruddet først startet.

Torsdag besluttet SAS å stanse alle flyginger til Beijing og Shanghai grunnet virusutbruddet, men opprettholder flygingene til Hongkong som normalt.

WHOs kriseerklæring medfører ingen endringer i hvordan Folkehelseinstituttet håndterer dette i Norge, opplyser avdelingsdirektør Line Vold. Samtidig sier hun at hun forventer at vi kan få tilfeller i Norge også.

- Vi må være forberedt på at utbruddet kan spre seg til store deler av verden, og vi regner med at vi kan få tilfeller også i Norge, sier hun.

HOST: Coronaviruset er på «alles» lepper for tida, og frykten for smitte er stor. Video: Newsflare. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Evakuerer

Om lag 200 franske statsborgere ble fredag evakuert ut av den virusrammede byen Wuhan i et eget militærfly, melder nyhetsbyrået AFP. De evakuerte vil bli fløyet til en flyplass sør i Frankrike hvor de må gjennom en 14 dager lang karantene.

Også flere andre land har sagt de vil la sine evakuerte statsborgere undergå en karantenetid for å hindre at smitten fra det nye coronaviruset sprer seg.

Blant andre vil australske myndigheter bruke en tidligere interneringsleir på øya Christmas Island i Det indiske hav som karantenestasjon i 14 dager for personer som hentes ut fra Wuhan-området.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer