Kan spare energi tilsvarende 2000 vindmøller

Energisparing har større potensial enn all planlagt vindkraft de neste 15 åra.

KAN SPARE MER ENN DISSE KAN SKAPE: Energisparing har et stort uutløst potensial, ifølge NITO. Disse står på Smøla på Nordmøre. Foto: SCANPIX.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
KAN SPARE MER ENN DISSE KAN SKAPE: Energisparing har et stort uutløst potensial, ifølge NITO. Disse står på Smøla på Nordmøre. Foto: SCANPIX. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Nylig åpnet Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen havvindprosjektet Havsul1, 78 vindturbiner som til sammen skal gi 1 TW2 strøm i året. Utbyggingen koster 7 milliarder kroner.

Tall fra NVE, Enova og Lavenergiutvalget viser at energieffektivisering i bygg og i industri er billigere og har større potensial enn den fornybare kraften som er planlagt i Norge.

Mens potensialet til fornybar kraft er beregnet til maksimum 21 TWh i 2025 med dagens nett og fremtidige forsterkninger, er potensialet for sparing på 27 TWh innen 2020. Da er ikke olje- og gassnæringa tatt med. Det betyr at vi sløser noe enormt.

Regnet om i havvindmøller kan vi spare energi tilsvarende mer enn 2000 havvindmøller — eller forbruket til 1,3 millioner husstander. Vindkraft trenger seks ganger mer i statlig støtte for å bli like lønnsomt som energisparingstiltak.

Billigst og raskest
- Energieffektivisering i bygg og i industrien er den billigste og raskeste måten å redusere energiforbruk og kutte klimagassutslipp på, sier NITOs president Marit Stykket.

Det er forbrukerne selv, næringslivet og husholdningene, som må i gang med moderne løsninger i lavenergibygninger. Det holder ikke å slukke lyset. Det trengs mer miljøvennlige varmekilder, etterisolering, bedre vinduer og smartere planlegging. Men det er politikerne som må gjøre jobben, med strengere krav og bedre støtteordninger. Her mener Marit Stykket at de norske folkevalgte er for dårlige.

- Energisparing er lite fokusert. I valgkampen var det stort sett oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen og vindmøller det ble snakket om når det gjaldt miljø. Det er veldig viktig at vi er i førersetet når det gjelder grønne teknologier, men når det gjelder energieffektivisering har vi mange teknologiske løsninger som kan settes i verk umiddelbart. Vi ligger langt etter i forhold til andre land, sier hun.

- Dårlig ordning
Første januar trer nye regler i kraft. Boliger må energimerkes ved salg eller utleie, med kvalitetsstempel fra A til G. Men mens det i andre land brukes eksperter for å gi attest, er det norske systemet basert på selvdeklarering.

- Vi mener dette er en dårlig ordning. Men når den først er valgt, er det viktig at tiltakspakkene blir gode, sier Marit Stykket.

NITO mener også at det må til en holdningsendring til energibruk og en kompetanseheving i byggebransjen.

- Vi har stor kompetanse innen bygg og anlegg som vi kan videreutvikle og eksportere, sier NITO-presidenten.

ENERGISPARING:

• I følge IEA vil energieffektivisering være den viktigste mekanismen for å redusere utslipp framover.
• Stortinget har gjennom Klimaforliket satt mål om 30 prosent utslippskutt innen 2020 i forhold til 1990.
• Energi til drift av bygninger utgjør 40 prosent av energibruken i Norge. 2/3 av disse er boliger.
• I Klimaforliket ble partiene enige om å vurdere passivhus som standard i 2020.
• Passivhus/lavenergihus har ca 25 prosent av energibehovet til en vanlig bolig.
• Interessen for disse husene er økende. Flere større byggeprosjekter er på gang.

Kilde: Regjeringen.no/ Enova/ NVE

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer