PETTAH: Dagbladet er på plass i den muslimdominerte bydelen Pettah i Sri Lankas hovedstad Colombo. Video: John T. Pedersen. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Sri Lanka-terroren:

- Kan spore IS-kontakten 15 år tilbake

President Maithripala Sirisena sier til CNN at Sri Lanka-bomberne har hatt tette bånd til IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Omkring 70 mennesker er pågrepet etter angrepene på Sri Lanka.

I tillegg har landet identifisert 140 mennesker med tilknytning til IS, som hevder å stå bak angrepet som besto av seks simultanangrep mot tre luksushoteller og tre kirker.

Mandag sier president Maithripala Sirisena til CNN at de som sto bak angrepene hadde «veldig klare» bånd til IS.

- Terrorgruppa har bistått med trening til de som sto bak angrepene, og båndene mellom IS og ekstremistene på Sri Lanka kan spores 15 år tilbake, sier presidenten.

- Går ikke av

Samtidig avviser Sirisena at han kommer til å gå av som president, som følge av kritikken om at advarselen om angrepet ikke ble tatt alvorlig.

En polititopp på Sri Lanka skal ha varslet om terrortrusselen ti dager før terroren rammet.

Presidenten har tidligere bedt sin egen stabssjef, Hemasiri Fernando, og landets politisjef, Pujith Jayasundara, om å gå av. Fernando gikk av forrige uke.

Sirisena sier at han var på ferie da advarselen om angrepet kom og at den informasjonen aldri nådde ham.

Pekt ut som hjernen

Moulavi Zahran Hashim er pekt ut som hjernen bak massakren på Sri Lanka.

- Etterretningstjenestene forteller at Hashim ble drept under angrepet på hotell Shangri-La, har presidenten tidligere uttalt på en pressekonferanse.

Hashim var en av landets mest kjente hatpredikanter, og skal være en av frontfigurene i den lokale islamistgruppen Nasjonal Thowheed Jamath (NTJ), som myndighetene mener står bak angrepet.

Svenske Expressen skriver at de har gransket en rekke av hans propagandavideoer, og det viser seg at de skal være rene kopier av IS-propaganda.

Landets forsvarsminister offentliggjorde forrige uke en liste med navn på de mistenkte terroristene.

På lista sto, i tillegg til Hashim, Jalal Ithal, Shahid, Rilwan, Maulawi och Milhan, opplyste myndighetene.

Krydderkonge

En av dem som er ment å stå bak er Sri Lankas krydderkonge Mohamed Ibrahim - og hans sønner Inshaf og Ilham.

Første påskedag reiste de to brødrene fra familiens treetasjes luksusleilighet i hovedstaden Colombo og sprengte seg selv i lufta på hotellene Cinnamon Grand og Shangri-La.

Politiet har siden forsøkt å pågripe hele familien til de to brødrene, men pågripelsen av kona til Inshaf, Fatima Ibrahim i den nevnte luksusleiligheten endte med at hun sprengte seg selv i lufta, skriver indiske Firspost.

Ibrahim var gravid og både hun, det ufødte barnet og hennes tre unge sønner døde i eksplosjonen. Det samme gjorde tre politifolk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer