Dukket plutselig opp på Oslo S:

- Kan spre smitte

- Hvis veldig mange tukler på den samme røde knappen og ikke vasker seg imellom, kan det absolutt være med på å spre smitte, sier smittevernekspert Steinar Westin.

REKLAMESTUNT: Denne innretningen midt på Oslo S skaper fryd og glede hos mange, men ikke alle er like begeistret over timingen. Video: Mathilde Lea / Dagbladet. Redigering: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

På Oslo S dukket det denne uka opp en reklameinnretning, en slags maskin som forbipasserende kan trykke på for å få gratis Dent-pastiller.

Den røde knappen fungerer som «utløser», og setter i gang en intrikat prosess som ender opp med at du får et par bokser gratis Dent Crush.

Det er sikkert underholdende, men kanskje ikke så smart rent smittevernmessig? Det er smittevernekspert Steinar Westin enig i.

- Det er mange som er borti den knappen. Og hvis de da etterpå går rett på pastillesken, så har de kanskje med seg mye rart, sier han til Dagbladet.

- Pandemien er ikke over

Og da snakker han ikke bare om coronavirus, men også forkjølelsesvirus eller norovirus, som i disse dager er tilbake i samfunnet.

- Utbrudd av norovirus hadde vi praktisk talt ikke i fjor, fordi vi holdt avstand, drev med håndvask og brukte munnbind. Nå har Folkehelseinstituttet meldt at de første tilfellene av noro har dukket opp igjen, sier Westin.

REKLAMESTUNT: Midt på Oslo S står innretningen som er et reklamestunt for Dent Crush, et produkt fra Brynild Gruppen. Trykker du på den røde knappen, får du utlevert bokser med Dent-pastiller i hullet til høyre. Foto: Mathilde Lea
REKLAMESTUNT: Midt på Oslo S står innretningen som er et reklamestunt for Dent Crush, et produkt fra Brynild Gruppen. Trykker du på den røde knappen, får du utlevert bokser med Dent-pastiller i hullet til høyre. Foto: Mathilde Lea Vis mer

Coronapandemien er heller ikke over, påpeker Westin. Han viser til at smitten har blusset opp igjen i Tromsø med mange sykehusinnleggelser.

- Da samfunnet ble åpnet og regjeringen «avblåste» pandemien, så trodde nok folk flest at den er over. Men det er den ennå ikke, sier han.

- Kan spre smitte

Nå er vinteren i anmarsj, og folk har mye tettere kontakt enn før.

- Det har betydning for all annen smitteoverføring også. Hvis veldig mange tukler på den samme røde knappen og ikke vasker seg imellom, kan det absolutt være med på å spre smitte, sier han.

Ifølge Vivian Tysse, som er markedsdirektør hos Brynild Gruppen, forholder selskapet seg til enhver tid til de gjeldende retningslinjer når det gjelder smittevern.

- Også når det gjelder Dent-automaten som nå er utplassert på Oslo S. Rent driftsmessig er det vår partner JCD som ser til at disse retningslinjene etterleves, og sørger blant annet for hyppig rengjøring, skriver hun i en tekstmelding til Dagbladet.

Setter opp spritdispenser

Det er fortsatt mye såkalt rhinovirus i omløp, som gir luftveisinfeksjon. Men har man en liten forkjølelse så kan man ikke være sikker på hva det er før man har tatt en coronatest.

SMITTET: Andreas Østerøy, kjent fra Ex on the Beach, fikk coronavirus da han var på helgetur til Polen. Video: Rød Løper / Privat Vis mer

I stedet for å trykke med bare fingre, foreslår Westin for eksempel at man bruker hansker eller albue når man trykker på den røde knappen – om man først skal prøve Dent-maskinen.

Eller at Brynild setter opp en spritdispenser like ved maskinen. Akkurat det har de også tenkt å gjøre, sier kommunikasjonsansvarlig Vivian Tysse.

- Vi ser at vi kan bidra ekstra, utover det som er gjeldende regler, ved å sette opp en egen antibac-dispenser rett ved siden av automaten, og oppfordre til at man benytter albuen og ikke fingre for å betjene automaten, skriver hun, og avslutter:

- Vi tar selvfølgelig alltid imot gode innspill som hjelper oss med å få en så trygg og forbrukervennlig opplevelse som mulig.

Etter at Dagbladet var i kontakt Brynild, har de nå satt opp en håndsrpit-despenser ved maskinen.

- En uforsiktighetsfaktor

Steinar Westin kaller dette for en «uforsiktighetsfaktor», og mener at jo flere sånne faktorer vi har gående i samfunnet, jo lettere har viruset for å spre seg.

SRI LANKA: Etter at fiskesalget sank drastisk som følge av coronaviruset tok tidligere fiskeriminister Dilip Wedaarachchi fisken i egne hender. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Og det kan jo hende at akkurat dette – en spritdispenser – er en liten, nødvendig påminnelse. En anledning til å minne om at coronaen ikke er over, sier han, og legger til:

- Selv om vi har bestemt som samfunn at det er over, så er ikke viruset borte. Vi har fortsatt mange uvaksinerte. Det er covid som er farlig her, den skumle bakfaktoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer