Kan spy ut 15 000 ganger mer radioaktiv stråling enn Hiroshima

Opprydningsarbeidet ved Fukushima skal etter planen starte innen 60 dager.

FUKUSHIMA: Bassenglager 4 ved kjernekraftverket Fukushima inneholder 400 tonn radioaktivt brensel som skal ryddes. Foto: AP Photo/Kyodo News/NTB Scanpix.
FUKUSHIMA: Bassenglager 4 ved kjernekraftverket Fukushima inneholder 400 tonn radioaktivt brensel som skal ryddes. Foto: AP Photo/Kyodo News/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en artikkel på nettsida Globalresearch.ca advarer Harvey Wasserman om at vi om to måneder kan stå overfor menneskehetens farligste øyeblikk siden Cubakrisen i 1962. 

Eierne av kjernekraftverket Fukushima, Tokyo Electric Power Co (TEPCO), opplyser at de innen 60 dager vil starte fjerningen av mer enn 1300 brukte brenselsstaver fra et hardt skadd bassenglager. Bassenglager nr. fire hviler på en bygning som lett kan falle sammen av seg selv, eller under et nytt jordskjelv.

Disse brenselsstavene skal inneholde 400 tonn med radioaktivt brensel, som skal tilsvare 15 000 ganger mer radioaktiv stråling enn Hiroshima-bomben.

Seksjonssjef i Statens Strålevern, Astrid Liland, mener påstanden om at dette er menneskehetens farligste øyeblikk siden Cubakrisen er å ta i.

- Det er en ganske overdreven påstand. En eksplosjon ved opprydningen i Fukushima vil ikke på noen måte kunne sammenlignes med en massiv detonasjon av atombomber, slik man sto overfor under Cubakrisen, sier Liland til Dagbladet.

Det samme sier Nils Bøhmer. Han er daglig leder i Bellona og har hovedfag i kjernefysikk.

- En global katastrofe høres litt voldsomt ut, men det vil være en risiko ved å ta ut dette brenselet.

Mengden kan stemme Nils Bøhmer sier at noe ekstremt må skje dersom all strålingen fra de 400 tonnene med brensel skal slippe ut.

- Det verste som kan skje er at man får en kjedereaksjon, slik at vi får en dampeksplosjon. Dette vil gi mer radioaktivitet enn vi har sett tidligere, sier Bøhmer. 

Ifølge Bøhmer er ikke mengdene stråling i artikkelen feil, men han tviler på at så mye radioaktiv stråling vil finne sted.

- Den total mengden radioaktivitet kan stemme med mengden radioaktivt brensel det er snakk om her. Men da må 100 prosent av brenselet frigjøres, og det kommer ikke til å skje, sier Bøhmer til Dagbladet.

Ikke modne nok I tida etter Fukushima-ulykken i 2011 ble det stilt spørsmål om japanske myndigheter og TEPCO så alvorlig nok på konsekvensene, og arbeidet med å rydde opp på kjernekraftverket.

- Det er urovekkende at TEPCO ikke har vist seg helt modne for å ta på seg denne oppgaven. Det trengs mer involvering fra japanske myndigheter og internasjonale eksperter for å gjøre arbeidet så trygt som mulig. TEPCO og de japanske myndighetene må slutte å kun tenke på kostnadene, sier Bøhmer til Dagbladet.

For Astrid Liland ser det ut som japanerne endelig har begynt å innse at de trenger hjelp fra andre internasjonale aktører.

- Japan var sene med å ta i mot hjelp og be om hjelp fra andre. Amerikanerne kom med råd tidlig om å bygge en barriere rundt Fukushima for å hindre at radioaktivt vann skal lekke ut i Stillehavet. Dette mente japanerne var for dyrt, og kunne føre til at TEPCO gikk konkurs. Men nå i senere tid har disse planene dukket opp igjen, sier Liland.

- Jeg tror TEPCO har undervurdert alvorligheten og omfanget av opprydningsarbeidet. Det gjorde japanske myndigheter også. Vi har nå begynt å få øynene opp, og japanske myndigheter har innsett at de må inn med mer penger. Slik at opprydningen blir gjort skikkelig, sier Bøhmer til Dagbladet. 

Vil ta lang tid Det som derimot er sikkert er at opprydningsarbeidet på Fukushima vil ta lang til. Astrid Liland forteller at arbeidet med å rydde opp etter kjernekraftulykka på «Three Mile Island» i USA i 1979 tok ti år.

RISIKABELT: Seksjonssjef i Staten Strålevern, Astrid Liland, sier at opprydningsarbeidet vil være risikabelt. Foto: Statens Strålevern.
RISIKABELT: Seksjonssjef i Staten Strålevern, Astrid Liland, sier at opprydningsarbeidet vil være risikabelt. Foto: Statens Strålevern. Vis mer

- I Tsjernobyl er ikke arbeidet ferdig ennå. Det samles fortsatt inn penger til å erstatte den ødelagt sarkofagen som dekker reaktoren. Det er 27 år siden ulykken skjedde der, forteller Liland.

Fukushima er større enn «Three Mile Island» og vil ta lang tid å rydde opp. Nils Bøhmer sier det viktigste er å få til en kontrollert lagring.

- Man må ta ut brenselen av bassenglagrene, og brenslet i de tre reaktorene. Det må gjøres for å få det over i en kontrollert lagring. Lagringen i dag er ikke bra nok og gir mye forurenset vann.

Norge er ikke utsatt Statens Strålevern har besøkt Fukushima flere ganger, blant annet i regi av IAEA. Der har de snakket om erfaringer norge har med radioaktivt nedfall etter Tsjernobyl-ulykka. Astrid Liland sier at Norge ikke er i faresonen hvis det skjer en ny ulykke ved Fukushima.

- Etter ulykka i 2011 kunne vi måle ørsmå mengder med radioaktiv luft over Norge. Det vil ta et tiår før vi kan måle noe i havet, selv om det var store mengder radioaktivt stoff ble sluppet ut. Det er så langt unna oss at det ikke vil kunne bli noen konsekvenser for oss om det skjer ulykker der, sier Liland til Dagbladet.