Kan stå uten jobb etter strid om skjeletter

Doktorgradsstipendiat vant i Forskningsetisk utvalg - men blir ikke enig med Universitetet i Oslo.

«MAFIA-METODER»: «Enten takker jeg ja til en avtale som knebler meg og forhindrer meg i å rette opp den uretten som er begått mot meg, eller så er jeg arbeidsløs når stipendiatperioden går ut fredag», skriver doktorgradsstipendiat Elin Brødholt om den pågående krangelen med Universitetet i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
«MAFIA-METODER»: «Enten takker jeg ja til en avtale som knebler meg og forhindrer meg i å rette opp den uretten som er begått mot meg, eller så er jeg arbeidsløs når stipendiatperioden går ut fredag», skriver doktorgradsstipendiat Elin Brødholt om den pågående krangelen med Universitetet i Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Doktorgradsstipendiat Elin Brødholt trodde den såkalte skjelettstriden på det nærmeste var løst, etter at hun i fjor høst fikk medhold av Universitetets høyeste etikkutvalg, Forskningsetisk utvalg.

Det ble «begått en urett overfor stipendiat Elin Brødholt» konkluderte utvalget om striden mellom Brødholt og representanter for Universitetet, som brøt ut i 2011.

Etter at utvalgets konklusjon var klar, har universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe personlig prøvd å forhandle fram en minnelig løsning.

Nå ser det hele ut til å strande.

«Mafiametoder» I forhandlingene om en avtale har universitetsledelsen krevd å få inn et punkt om at Brødholt må avstå fra blant annet rettslige skritt mot sine to tidligere medstipendiater og en tidligere veileder som hun var i konflikt med.

Det liker Elin Brødholt mildt sagt dårlig.

«Dette ligner mafiametoder. Enten takker jeg ja til en avtale som knebler meg og forhindrer meg i å rette opp den uretten som er begått mot meg, eller så er jeg arbeidsløs når stipendiatperioden går ut fredag. Det er sjokkerende at et seriøst universitet kan bedrive utpressing på denne måten», skriver hun i en epost til Dagbladet.

- Vil skjule forskningsjuks Brødholt mener Universitetet på denne måten vil unngå at forskningsjuks kommer fram i offentligheten.

«De forsøker å kneble meg. Med en sånn avtale mister jeg muligheten til å få rettet opp den uretten som er begått mot meg», skriver hun til Dagbladet.

Resten av avtalen synes hun er grei, både at stipendiatperioden forlenges med tre år slik at hun kan ta igjen tida som gikk tapt i konflikten, og at Universitetet dekker advokatkostnadene hennes i forbindelse med konflikten.

Nå kan begge deler går i vasken - slik at Elin Brødholt fra og med imorgen fredag står uten en jobb å gå til.

- Utpressing «Vi er i forhandlinger med Elin Brødholt og kan derfor ikke uttale oss om dette», heter det i en uttalelse fra prorektor Ragnhild Hennum som Universitetet i Oslo sendte til Dagbladet i går.

Igår fikk Brødholt brev fra Universitetets advokat med et revidert avtaleforslag. Der går det fram at et punkt om å avstå fra «enhver form for rettslig forfølgelse» av de universitetsansatte hun var i konflikt med skal med i avtalen.

«Vi kan ikke se at det forslaget som nå foreligger tillater meg i å forfølge saken rettslig, hvis det skulle bli nødvendig. Det er mulig vi har misforstått hverandre og vi kommer til å svare UiO snarest for å få klarhet i saken. Vi kan ikke akseptere en avtale som gjør det umulig å rette opp uretten som er begått mot meg», skriver Brødholt til Dagbladet om dette.

Strid om publisering Den såkalte skjelettstriden ved Universitetet i Oslo begynte med at en medstipendiat ville bruke Brødholts funn av dyreskjeletter i vikinggraver i en forskningsartikkel - men uten å kreditere henne som medforfatter. Noe av stridens kjerne var at Universitets-ansatte etterhvert fikk re-analysert Brødholts funn, for å omgå hennes krav om kreditering.

Brødholt har lenge forsøkt å få stoppet publiseringen av den tidligere medstipendiatens forskningsartikler hvor det omstridte materialet er brukt - uten å lykkes.

Dette er en av grunnene til at hun ikke vil godta å måtte avstå fra «enhver rettslig forfølgelse» mot blant annet den tidligere medstipendiaten.

- Berøres ikke Den tidligere medstipendiaten har tidligere opplyst til Dagbladet at hun i et brev fra universitetsdirektør Bjørneboe har fått forsikringer om at Forskningsetisk Utvalgs avgjørelse fra november i fjor ikke berører hennes avhandling - noe Brødholt reagerer kraftig på.