<strong>ÅPNER FOR STRENGERE TILTAK:</strong>  Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo mener det viktigste er å teste folk, smittesporing og eventuell isolering. Foto: Annika Byrde / NTB Scanpix
ÅPNER FOR STRENGERE TILTAK: Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo mener det viktigste er å teste folk, smittesporing og eventuell isolering. Foto: Annika Byrde / NTB Scanpix Vis mer

Ap-Raymond

Kan stenge deler av Oslo

Å stenge Oslo nå er ikke aktuelt, sier byrådsleder Raymond Johansen. Men Ap-toppen åpner for strenge lokale tiltak dersom smittesituasjonen endrer seg.

Publisert
Sist oppdatert

Smitteoppblomstring i Indre Østfold førte til at kommunen valgte å innføre drastiske tiltak, som å stenge ned barnehager og SFO og forby sosiale sammenkomster.

Selv om smitten har vært økende også i Oslo, er det per i dag ikke aktuelt å innføre liknende tiltak her, ifølge byrådsleder Raymond Johansen.

- Det er ikke aktuelt med noen nedstengning i Oslo nå. Det viktigste er å teste folk, greie å spore smitten og eventuelt isolere smittede, sier han til Dagbladet.

Kan stenge bydeler

Johansen åpner imidlertid for at det kan bli aktuelt med strengere tiltak, som delvis nedstengning, i enkelte bydeler og på enkelte barnehager, skoler og andre institusjoner dersom smitten blomstrer opp.

CORONA: Fra onsdag 12. august 2020 vil det innføres nye testkriterier for covid-19, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding. Programleder: Jeanette N. Vik Vis mer

- Vi har lært mye av håndteringen fra mars og framover. Det vi ser, er at mest mulig kirurgisk og målrettet innsats er det beste. Hvis det er utbrudd i et spesielt område, på en skole eller lignende så kan det være en mulighet. Per nå er ikke det aktuelt, men det vil være uklokt å avvise det helt, sier Johansen.

- Å stenge Oslo slik som vi gjorde i vår, håper og tror vi at ikke blir aktuelt. Mer målretta tiltak er nok en del av prisen vi kan komme til å måtte betale, sier Johansen.

Varsler pressekonferanse

Oslo kommune har varslet at de vil holde en pressekonferanse i tirsdag. Der vil de komme med endringer i corona-forskriften og redegjøre for hvordan de nye nasjonale retningslinjene skal følges opp.

CORONA: Christofer Kalajo ble alvorlig syk av covid-19, og ved flere anledninger var han usikker på om han ville overleve. Video: Jeanette N. Vik. Foto: Privat. Vis mer

Munnbind-diskusjonen er noe de vil ta opp.

- Nasjonalt er det nå bare råd om å bruke munnbind i kollektivtransporten. Kan det komme sterkere påbud fra Oslo?

- Det er for tidlig å si. Dette er noe nasjonale helsemyndighetene skal komme tilbake til snart. Men dette vil vi diskutere mer tirsdag.

Økt smitte

Som i Indre Østfold har det vært en økning i antallet nye corona-smittede i hovedstaden de siste dagene.

- Det har vært spesielt i Vestre Aker, knyttet til festene som har vært. I dag har det vært ni tilfeller, så det er en liten nedgang igjen. Men enhver oppblomstring er bekymringsfull, og vi følger dette nøye, sier Johansen.

Kommunen har fått kritikk for at det har vært vanskelig å komme gjennom på corona-telefonen og få tilgang til tester ved mistenke om smitte.

Raymond Johansen innrømmer at det har vært for lite kapasitet på corona-telefonen, men lover at det skal bli bedre.

- Det ble et voldsomt rush som kom veldig brått og veldig raskt. Vi har hatt møter om dette i dag, om hvordan vi skal bygge dette opp igjen. Det er vi i gang med. Vi tilbakekaller folk fra ferie og skal få orden på dette igjen.

- Så folk skal få raskere svar nå?

- Ja, det skal de.

- Men jeg vil også oppfordre folk til å ringe corona-telefonen riktig, mange ringer for å høre om testresultatet. Dette kan de sjekke på nett.

- Trenger at alle bidrar

Raymond Johansen sier han vil bruke situasjonen til å be alle tenke seg om.

- Vi trenger at alle bidrar. Jeg forstår at folk begynner å bli drittlei, men det er viktig at de forstår hvor viktig deres bidra er. Det trengs bare én superspreder så blomstrer det opp igjen, sier han.

Han minner om at økningen nå skjer først og fremst blant unge voksne, folk mellom 20 og 35 år.

- De har ofte svake symptomer, og mange har en stor kontaktflate hvor de møter mange. I den grad de bor hjemme må foreldre ta en alvorsprat med dem. Ikke minst må de selv tenke seg om, oppfordre han.

- Dødeligheten er mindre for denne gruppa, men det er mange som blir svært syke. Det er folk som til og med er på rehabilitering på Sunnaas etter å ha hatt corona.

- Må følge opp strategien

Ordføreren i Indre Østfold har bedt regjeringen om å stenge grensa til Sverige. Raymond Johansen vil ikke si det samme, men sier det er viktig at regjeringen vurderer det løpende.

<strong>UTSATT:</strong> Oslo har ved flere anledninger opplevd høyest smittetrykk i landet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTSATT: Oslo har ved flere anledninger opplevd høyest smittetrykk i landet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Veldig mye av smitten vi ser nå har kommet fra utlandet. Med åpne grenser er vi prisgitt andre lands corona-regime. De har nå tatt første skritt ved å oppfordre til å ikke reise til utlandet om det ikke er strengt nødvendig. Det er viktig at det vurderes løpende. I mars så valgte vi å gå for «slå ned»-strategien som har vært vellykket. Det betyr at vi må være tro mot det og fortsette å slå ned.

- I Bergen har de corona-testing på Flesland, vi må ha det på Kiel- og danskeferga. Vi må igjen gå gjennom hvor lekkasjene kommer fra, og ta lærdom fra det, sier Johansen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer