KAN STENGE: Greske myndigheter utelukker ikke at greske øyer kan måtte stenge igjen om coronasmitten blusser opp igjen. Foto: NTB Scanpix
KAN STENGE: Greske myndigheter utelukker ikke at greske øyer kan måtte stenge igjen om coronasmitten blusser opp igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hellas:

Kan stenge ferieøyer

Talsperson for greske myndigheter, Steilos Petsas, opplyser at hovedstrategien er sporing og isolering av smittede. Men han erkjenner at lokale stengninger også er et alternativ dersom det kommer en oppblussing.

Publisert

Søndag opplevde Hellas den største økningen på halvannen måned. Totalt ble det registrert 52 nye tilfelle i løpet av et døgn. Til sammenlikning registrerte Hellas 156 nye tilfeller på sin hittil verste dag 21. april, viser tall fra helsemyndighetene.

Totalt ble det registrert 97 nye tilfeller fra torsdag til søndag, hvorav 30 av dem var utenlandske statsborgere. Dette skjer blant annet etter at greske myndigheter har stanset flygninger fra Doha til Aten fram til 15. juni etter at 12 flypassasjerer ble påvist Covid-19 tirsdag i forrige uke, ifølge Neos Kosmos.

Talsperson for greske myndigheter, Steilos Petsas, uttaler at hovedstrategien deres er å spore smittede og isolere dem.

REGELBRUDD: En strandbar på øya Mykonos ble nylig stengt etter brudd på smittereglene. Foto: Aris Messinis / AFP / NTB Scanpix
REGELBRUDD: En strandbar på øya Mykonos ble nylig stengt etter brudd på smittereglene. Foto: Aris Messinis / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Det kan også bli aktuelt å innføre lokale stengninger, opplyser Petsas, og forteller at dette kan dreie seg om et nabolag, en helseinstitusjon, skoler eller geografiske områder som ei øy.

UROLIG: Helsebyråd Robert Steen er tydelig på at coronaviruset ikke tar sommerferie, og er urolig over store folkemengder. Reporter: Frode Andresen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen / Dagbladet TV Vis mer

Gjenåpning

Fra 15. juni vil Hellas åpne grensene for innbyggere fra 29 land. På flyplassene i Aten er det lagt opp til at det vil bli utført testing av utlendinger.

Petsas ble spurt om han er redd for et nytt utbrudd.

- Vi må få i gang økonomien igjen, ellers vil vi bli ødelagt. Det er ikke et alternativ som er aktuelt for oss. Spørsmålet er hvorvidt vi klarer å gjenåpne på en fornuftig måte, som reduserer risikoen for smittespredning, sier han ifølge The National Herald.

FAKTISK: Dette er forskjellene på de klassiske symptomene på pollenallergi, og coronaviruset. Video: Faktisk.no Vis mer

Strandbar stengt

Nylig ble en strandbar på Mykonos ilagt et forelegg på 20 000 euro for å ha arrangert en fest. Baren ble også stengt i to måneder, ifølge Greek Reporter.

Petsas svarte på spørsmål om folkemengder ved utesteder.

- Vi kan ikke forvente at en hel nasjon plutselig skal endre sine vaner og at befolkningen skal forvandles til roboter. Vårt hovedfokus er rask smittesporing og isolering i områder hvor smittespredningen øker. I tillegg ønsker vi å følge opp så mange turister som mulig.

Turistteori

I mai uttalte Islands assisterende helsedirektør, Kjartan Hreinn Njálsson, til Dagbladet at han ikke tror at turister utgjør særlig stor fare for smittespredning.

- Vi må ikke glemme at vi innledningsvis ikke stengte grensene våre. Vi tok fortsatt imot turister da situasjonen ble ekstremt alvorlig i Spania, Italia og Kina, sa Njálsson til Dagbladet og forklarte:

- Vi tror ikke at turister utgjør stor smittefare på Island. Dette fordi de oppfører seg annerledes enn befolkningen, og hovedsakelig omgås hverandre. Jeg tror at det bare er fire av våre tilfeller som kan spores tilbake til turister.

Fram til 20. juli skal norske myndigheter vurdere om de skal åpne for reiser til land utenfor Norden. Dette fordrer at smittenivået er på et liknende nivå som Norges.

POSITIV: Onsdag 20. mai fortalte Islands assisterende helsedirektør, Kjartan Hreinn Njálsson, til Dagbladet at de håper å knekke coronaviruset innen kort tid. Vis mer

Norge vurderer

Avdelingsleder i Folkehelseinstituttet, Line Vold, har tidligere sagt til Dagbladet at turisters bevegelsesmønstre er noe som også vil inngå i disse vurderingene.

- Det inngår i den totale pakken som vi ser på med tanke på smittevernfaglige vurderinger om reiser. Så det pågår en prosess hvor vi vurderer alt dette, sier Vold.

Når Island åpner grensene 15. juni, planlegger de å teste alle som reiser til landet.

- Enten vil vi teste personer som ankommer Island, eller så vil vi teste dem i deres hjemland. Dette er noe som fortsatt vurderes av en ekspertgruppe som er blitt dannet av regjeringen, sa assisterende helsedirektør Njálsson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer