Kan stoppe atomtrusselen

Etter tre blodige kriger, og en serie blodige «ikke-kriger» i Kashmir, kan Indias nyvalgte statsminister bilegge den mer enn 50 år gamle konflikten med Pakistan, og rydde av veien trusselen om en kjernefysisk krig mellom de to landene. Hvis han vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten i Kashmir en av verdens farligste

- Inderne vet at uten en løsning på Kashmir-problemet, kan de to landene ikke ha normale forbindelser, sa Pakistans statsminister Nawaz Sharif da han gratulerte statsminister Atal Vajpayee med valgseieren.

Den nasjonale demokratiske alliansen fikk 295 av 543 seter i det indiske parlamentet. Alliansen blir ledet av Vajpayees parti BJP (Bharatiya Janata Party), og består av 22 partier som ikke alltid har hatt like lett for å samarbeide, noe som er årsaken til at India nå får sin tredje regjering på like mange år.

Bedre grunnlag

Denne gangen har alliansen imidlertid en komfortabel majoritet i parlamentet som kan skape grunnlaget for en stabil regjering.

- India må være forberedt på kraftfulle beslutninger, sa Vajpayee etter at valgresultatet var klart.

Det er først og fremst sikkerhetspolitikken og den økonomiske politikken Vajpayee vil sette fokus på. Og igjen står Kashmir-konflikten øverst på Vajpayees liste. Etter at både India og Pakistan i fjor gjennomførte en serie atomprøvesprengninger, og India og Pakistan i sommer igjen møttes i en 11 uker lang væpnet konfrontasjon i Kashmir, haster det med å finne en løsning på konflikten i det nordlige Kashmir.

Press

Vajpayee har allerede signalisert at han vil gjenoppta forhandlingene med Pakistan. Samtidig har USA og andre atommakter lagt betydelig press på India og Pakistan for å få landene til å undertegne prøvestansavtalen.

Vajpayee vil nå trolig også forsøke å få opposisjonspartiene med på å undertegne avtalen, noe som flere ganger tidligere er blitt avvist.

Også i Pakistan, som ikke har råd til å delta i et våpenkappløp med India, er det forventninger til at fredsforhandlinger mellom India og Pakistan nå kan gi resultater.

- Vi håper at våre uoverensstemmelser med India snart vil være over, sier statsministere Nawaz Sharif til avisa Dawn.