Kan stoppe Giske

GARDERMOEN (Dagbladet): Trond Giskes kandidatur til nestledervervet i Ap kan gå med i dragsuget etter den tapende Thorbjørn Jagland. Samtidig har Giskes frontkjemper, AUF-leder Eva Kristin Hansen, fått munnkurv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det dramatiske landsstyremøtet på Gardermoen ble i går avsluttet med noe som neppe kan tolkes som noe annet enn en brutal og effektiv svekkelse av Giskes muligheter til å bli valgt til ny nestleder på landsmøtet i november.

Omslaget

For det første gjorde Jens Stoltenberg det klart at både han og landsstyret mener at likestillingshensyn bør ligge til grunn i valg av ledelsen. Det kan ikke tolkes på annen måte enn at nestledervervet som blir ledig når Stoltenberg rykker opp som leder, bør fylles av en kvinne.

At Stoltenberg sier dette, er et nytt omslag i persondebatten i Ap. Det siste året har det vært Jagland som har forsøkt å kjempe for Giskes kandidatur. I sin bitre tale til landsstyremøtet på Gardermoen torsdag trakk Jagland igjen fram Giske som et fremragende politisk talent og hevdet at sterke krefter nå motarbeider ham.

Friere Jens

Men etter at Jagland nå til de grader er parkert, tas det ikke lenger hensyn til hva han sier.

Det er åpenbart at dette er grunnen til at Stoltenberg følte seg fri til å gå så langt som han gjorde i går.

- Jeg personlig mener, og jeg oppfatter også landsstyret slik, at likestillingshensyn er viktig i valg av partiledelse, sa han.

I dag består partiledelsen av fire personer. Leder, to nestledere og partisekretæren. Etter at Martin Kolberg ble konstituert som partisekretær, ble kjønnsbalansen forrykket til én kvinne og tre menn.

Skal dette rettes opp igjen, må landsmøtet velge en kvinne til nestledervervet når Stoltenberg rykker opp som partileder.

Munnkurv

Etter Stoltenbergs pressekonferanse gikk Ap's valgkomité i et ekstraordinært møte under ledelse av LO-leder Gerd-Liv Valla. Bak lukkede dører ble det også her tatt en beslutning som dramatisk kan svekke kampen for Giske: Ingen av valgkomiteens medlemmer skal lenger kunne delta i en offentlig debatt om kandidatene. I komiteen sitter blant andre AUF-leder Eva Kristin Hansen. Hun har vært meget aktiv med å støtte Giskes kandidatur offentlig og deltar også i en fraksjonsvirksomhet - bestående av nettverksbygging og opptelling av Giske-vennlige landsmøtekandidater - for å sikre valg av Giske. Nå kan det bli slutt på dette.

Da Dagbladet snakket med AUF-lederen i går kveld, var hun påfallende ordknapp:

- Hvordan reagerer du på at de har fått munnkurv og ikke lenger kan argumentere offentlig for Giske?

- Det kan jeg ikke kommentere.

- Betyr valgkomiteens beslutning at du som AUF-leder heller ikke kan jobbe aktivt i organisasjonen for å sikre støtte til Giske?

- Det kan jeg heller ikke kommentere.

Slik det ligger an nå, tyder mye på at Giske og hans tilhengere står igjen med bare én mulighet: å få flertallet i landsmøtesalen til å godta en sterk kjønnsmessig ubalanse i partiledelsen.

UT: Etter Jens Stoltenbergs oppgjør med avtroppende partileder Thorbjørn Jagland på landsstyret torsdag (bildet til venstre), tyder mye på at Trond Giske (t.h.) ikke lenger står først i rekka av nestlederkandidater foran Ap's landsmøte i november.