Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan stoppe StatoilHydro når som helst

Sps Ola Borten Moe vil stanse oljesand-prosjektet. Men regjeringen vil bare ha miljø-dialog med StatoilHydro.

 RØDGRØNT OLJEROT:  Ola Borten Moe er enig med miljøvernminister Erik Solheim om at oljesandprosjektet i Canada ikke er en god sak for StatoilHydro. Han mener regjeringen når som helst kunne ha stoppet investeringene. Foto: SCANPIX
RØDGRØNT OLJEROT: Ola Borten Moe er enig med miljøvernminister Erik Solheim om at oljesandprosjektet i Canada ikke er en god sak for StatoilHydro. Han mener regjeringen når som helst kunne ha stoppet investeringene. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Tirsdag i forrige uke stemte staten mot et Greenpeace-forslag om å trekke StatoilHydro ut av det omstridte oljesandprosjektet i Canada. Men Sps næringspolitiske talsmann, Ola Borten Moe, mener den rødgrønne regjeringen når som helst kan stoppe StatoilHydros oljesand-investering.

- Jeg er enig i at dette ikke er noen gladsak for StatoilHydro. Det er åpenbart at man kan vedta at StatoilHydro ikke skal holde på med oljesand, atomkraft, eller andre ting vi mener Norge ikke skal framstå med. Med den tilknytningen staten har til selskapet, vil StatoilHydro oppfattes som en representant på vegne av Norge, sier han.

- Hvorfor har ikke den rødgrønne regjeringen gjort noe med det, da?

- Det må du ikke spørre meg om. Det er Erik Solheim som sitter i regjering. Han er nærmere til å svare på det enn meg. Også Terje Riis-Johansen, som sitter i generalforsamlingen i egenskap av olje- og energidepartementet, sier han.

Saken splitter regjeringen. Torsdag gikk Erik Solheim ut og varslet omkamp om StatoilHydros investeringer i canadisk oljesand. For framtida ser miljø- og utviklingsministeren for seg etiske retningslinjer for statlige selskaper på lik linje med Oljefondet.

Skuffet over regjeringen
Borten Moe regner med langt tøffere tak for statlige selskaper framover.

- Vi har et spesielt forhold til StatoilHydro, Telenor og Statkraft. De må nok finne seg i at vi stiller større krav gjennom forutsigbar og grei dialog, og gjennom at Stortinget og regjering sier klart ifra hva vi ønsker oss og hva vi ikke vil ha.

 SKITTEN ENERGI: Oljesand. Foto: SCANPIX.
SKITTEN ENERGI: Oljesand. Foto: SCANPIX. Vis mer

Aps stortingsrepresentant Marianne Marthinsen legger ikke skjul på at hun er skuffet over egen regjering i oljesand-saken.

- Jeg skulle gjerne sett at vi hadde stemt for forslaget til Greenpeace. Beslutningen burde vært stoppet allerede i 2007, sier hun.

Nå setter Marthinsen sin lit til at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen tar grep.

- Jeg ser det som positivt at han gikk inn for å endre formålsparagrafen slik at fornybar energi er kommet inn. Og jeg har til gode å møte én eneste person som synes dette er et strålende godt prosjekt for StatoilHydro å involvere seg i, sier hun.

- Ingen planer om grep
Men Terje Riis-Johansens statssekretær Robin Kåss, vil ikke gi ved dørene og røper at regjeringa ikke har tenkt å gripe inn.

IMOT: - Jeg har til gode å møte en eneste person som synes dette er et godt prosjekt, sier Aps Marianne Marthinsen. Foto: SCANPIX.
IMOT: - Jeg har til gode å møte en eneste person som synes dette er et godt prosjekt, sier Aps Marianne Marthinsen. Foto: SCANPIX. Vis mer

- Nei, vi ønsker ikke å gripe inn i enkeltsaker som vi mener hører inn under styret, og har ikke planer om å endre dette. Men vi forventer en høy standard på det StatoilHydro gjør, inkludert på miljøområdet. Vi vil legge vekt på dette i dialogen med selskapet, også når det gjelder viktige investeringer, sier Kåss.

Utvinning av oljesand er miljøbelastende fordi det krever fjerning av skog og mye energi. Oljen gir også langt høyere utslipp enn «vanlig» olje. Urfolk mener de er utsatt for alvorlige helse- og miljøproblemer som følge av oljesandutvinning i Alberta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media