Kan stoppe svenske-kjøttet

Landbruksmyndighetene i Norge er i ferd med å slå full alarm. Fra time til time vurderer landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen om han skal beordre full stopp av all europeisk matimport for å hindre spredning av munn- og klovsyke til Norge. Da blir all svenskehandel av mat ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til levende dyr, kan munn- og klovsyke smitte gjennom kjøtt og melkeprodukter. Det er slike matvarer fra hele Europa landbruksmyndighetene vurderer å stanse. Det er alt innført importforbud fra Storbritannia og Belgia.

I går ettermiddag drøftet landbruksminister Hanssen den meget alvorlige situasjonen med embetsmenn i departementet. Hanssen og veterinærmyndighetene vurderer situasjonen som så dramatisk at de alt i dag kan slå full alarm.

- Vi vurderer å legge oss i forkant av en eventuell massespredning av munn- og klovsyke. Det betyr at vi vurderer å forby all import av matprodukter fra hele Europa. Smittekatastrofen er ikke under kontroll, og vi har fått signaler om at smitten kan ha spredd seg fra De britiske øyene til Kontinentet, sier Hanssen.

Europa-forbud

- Hva blir konsekvensene for det norske folk?

SMITTEBÆRERE

Alt kjøtt som ikke er stekt, kan videreføre munn- og klovsyke. Frossent kjøtt kan videreføre smitten når det tines.

Matvarer som kan smitte:

  • Storfekjøtt, biff og indrefilet.
  • Malt kjøtt og kjøttfarse.
  • Lamme- og fårekjøtt.
  • Skinke og bacon, alt annet svinekjøtt.
  • Kjøttpålegg, pølsevarer.
  • Frosset kjøtt, også kjøtt i ferdigpizza.
  • Melk- og melkeprodukter.
  • Meieriprodukter som ost og yoghurt.- Jeg vil forberede folk på at vi kan stå foran et forbud mot alle kjøtt- og melkeprodukter fra hele Europa. Munn- og klovsykeviruset smitter ikke bare gjennom levende dyr, men også i melke- og kjøttprodukter.

I går kveld fulgte Hanssen nøye med på meldingene om at flere besetninger i andre land, deriblant i Belgia, nå er isolert i påvente av endelige prøvesvar. Norske myndigheter frykter det kan bety at smittespredningen er fullstendig ute av kontroll, og at mange andre land kan bli rammet.

I England er titusenvis av dyr brent og destruert de siste dagene. I tillegg har det pågått masseslakt av importerte engelske dyr i andre land.

Svenskestopp

Bjarne Håkon Hanssen retter søkelyset mot svenskehandel: - Langs grensa samles det kjøtt og melkeprodukter fra de fleste land. Sverige er EUs yttergrense og det norske markedet har vist seg betalingsvillig. En importstans vil også bety stopp i all svenskehandel.

- Du sier det kan bli ulovlig å handle mat i Sverige?

- Ja, det blir konsekvensen. Dersom vi må gå til dette dramatiske skrittet, er vi helt avhengige av hjelp fra innbyggerne. Grensa er lang, og handelen er for stor til at myndighetene kan klare å kontrollere all transport inn og ut av landet. Derfor vil vi være avhengige av ansvarlighet og at folk følger de tiltak vi eventuelt må innføre, sier Hanssen og ber folk om å hjelpe så alle tiltak som iverksettes blir fulgt.

- Vi er på ingen måte trygge selv om Norge har langt mindre dyreimport enn andre land. Situasjonen er i ferd med å utvikle seg til en krise, sier Hanssen.

- Har Norge anledning til å stoppe all import av kjøtt og melkeprodukter?

- Vi mener det. Vi vet det er å trekke sikkerhetsklausuler som ligger i EØS- og WTO-avtalen langt, men når situasjonen er ute av kontroll, må det være riktig med slike virkemidler, sier landbruksministeren.

<B>KRISEPLAN:</B> Landbruksminister Bjørn Håkon Hanssen ber om hjelp til å hindre matimport til Norge.