Kan straffes med fengsel

Folk som sprer rykter om andre via SMS, kan dømmes til fengsel. For trusler er strafferammen inntil tre år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når det gjelder trusler og trakassering via SMS varierer strafferammen etter alvorlighetsgraden.

- Men det er like alvorlig som å framsette de samme beskjedene ansikt til ansikt, sier jourhavende jurist Alvar Randa ved Oslo politidistrikt.

Han er ser også alvorlig på at terskelen som å sende slike meldinger har blitt lavere ettersom flere og flere har fått mobiltelefon.

Ærekrenkelser

Randa sier han ikke har erfaring fra ryktespredning via SMS, men forteller at det vil kunne straffes som ærekrenkelser - noe som har en strafferamme på opptil seks måneder i fengsel. Under skjerpende omstendigheter er strafferammen to år.

Like alvorlig er det å sende sjikanerende og trakasserende meldinger. Trusler har en strafferamme på tre års fengsel, med opptil seks år ved skjerpende omstendigheter.

- Ikke slett meldingen

Nestleder ved forebyggende avdeling på Majorstua politistasjon i Oslo, Håvard Johnsen, anbefaler alle som blir utsatt for SMS-sjikane å ta kontakt med politiet.

- Det er viktig at de som rammes, ikke sletter meldingen. Ta med telefonen til politiet og la oss skrive av meldingen. Dette gjelder også sjikanerende e-post, sier Johnsen.

Ved Hordaland politidistrikt har de sett økningen i SMS-sjikane i takt med mobileksplosjonen. Politioverbetjent Svein Bjørn Losnegård forteller at unge har mobbet hverandre og avtalt oppgjørsmøter i skoletida. Han mener mye kan gjøres ved at det rettes fokus på problemet i skolen.

- Vi legger mye trykk inn mot skolen, selv om det er foreldrene som har det viktigste ansvaret, sier Losnegård.