<strong>TERRORSIKTET:</strong> Dersom terrorsiktede Philip Manshaus stilles for retten og dømmes etter straffelovens paragraf som omhandler grove terrorhandlinger, risikerer han opptil 30 års fengselsstraff. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
TERRORSIKTET: Dersom terrorsiktede Philip Manshaus stilles for retten og dømmes etter straffelovens paragraf som omhandler grove terrorhandlinger, risikerer han opptil 30 års fengselsstraff. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Philip Manshaus:

Kan straffes strengere enn Breivik

Advokat John Christian Elden og jusekspert Erling Johannes Husabø er enige: Terrorsiktede Philip Manshaus kan straffes strengere enn massemorderen Anders Behring Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Massemorderen Anders Behring Breivik ble i 2012 dømt til 21 års forvaring for 22. juli-terroren hvor 77 mennesker ble drept. Terrorsiktede Philip Manshaus mistenkes for å ha drept ett menneske. Likevel kan 21-åringen straffes strengere enn Breivik.

Siden Breivik ble dømt har Norge fått nye terrorlover som gjør at Manshaus kan dømmes til 30 års fengsel.

I tillegg trådte lovendringer som omhandler forvaringslover i kraft i 2015. Dette muliggjør at Manshaus maksimalt kan dømmes til 30 års forvaring med en minstetid på 20 år.

En slik straff er strengere enn det vi i dag omtaler som «lovens strengeste straff».

- Ja, i teorien er det mulig at Philip Manshaus kan straffes strengere enn hva Anders Behring Breivik kunne straffes, sier jusprofessor Erling Johannes Husabø ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

Lovendringer

Allerede i 2005 vedtok Stortinget en ny straffelov som åpnet for at grove terrorhandlinger kan straffes med 30 års fengsel. Lovendringene ble imidlertid ikke implementert før i 2013 – året etter at Breivik ble dømt.

- Vi vil skjerpe terrorlovgivningen for å sette politiet bedre i stand til å forebygge og bekjempe soloterrorisme, forklarte daværende justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap).

Tiltakene var en del av oppfølgingen etter 22. juli-kommisjonen.

- Dette er en bevisst skjerpelse fra Stortinget etter 22. juli-saken, så det er klart at siktede kan få strengere straff enn 22. juli-terroristen, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Elden er bistandsadvokat for Al-Noor-moskeen, som var terrormålet til Manshaus.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Avgjørelse

For å avgjøre hvorvidt terrorhandlinger kan regnes som grove, skal det særlig legges vekt på om handlingen:

  • Har medført tap av flere menneskeliv eller svært omfattende ødeleggelse av eiendom eller miljø, eller særlig nærliggende fare for det.
  • Er utført med særlig skadelige midler.
  • Er begått av en person som i kraft av sin stilling nyter en særlig tillit som kan utnyttes til å gjennomføre en terrorhandling.

- Hvorvidt en terrorhandling er grov, er en helhetsvurdering der både antallet rammede ofre og stedet man velger å angripe – i dette tilfellet et gudshus – er av betydning, sier Elden.

Han forklarer at dersom Manshaus hadde et forsett om å ta mange uskyldige liv, så kan han også dømmes for grov terrorisme. Forsøk kan straffes like strengt som en fullbyrdet handling, ifølge Elden.

Drepte stesøster

Manshaus er siktet for å ha drept sin 17 år gamle stesøster, Johanne Z. Ihle-Hansen.

Dagbladet har fått opplysninger om at politiet mener at Manshaus skjøt sin stesøster fordi hun ikke var etnisk norsk, og hadde en annen hudfarge. Politiets funn i boligen på Eiksmarka og ytterligere etterforskning skal vise dette.

Politiet undersøker også om drapet kan ha en sammenheng med at hun kan ha funnet ut av hva han var i ferd med å gjøre, og har forsøkt å stoppe ham, bekrefter politiadvokat Pål-Fredrik Hjorth Kraby overfor NRK.

Motivet blir viktig

I en eventuell straffesak vil motivet for drapet være viktig for rettens vurderinger.

- I denne saken kommer også drapet på stesøsteren inn i bildet. Var det første skritt av terroriverksettelsen, eller var det et annet motiv? Uansett gjør det at en samlet straff trolig vil ligge på lovens maksimum, fastslår Elden.

Professor Husabø mener at det skal svært mye til for at Manshaus dømmes til 30 års fengselsstraff.

- Det skal svært mye til for at den bestemmelsen tas i bruk. En terrorhandling i seg selv er en veldig grov handling, men hvorvidt den aktuelle handlingen kan regnes som en grov terrorhandling, er en skjønnsvurdering som domstolen må ta stilling til dersom saken kommer dit.

SIKTET FOR DRAP: 21 år gamle Philip Manshaus vokste opp i Bærum, ikke langt fra moskeen han angrep. Video / Foto: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV Vis mer

Forvaringsdom

I avhør har Philip Manshaus forklart seg om motivet for handlingene, samt begge åstedene. Den terrorsiktede 21-åringen erkjenner de faktiske forhold, men nekter fremdeles straffskyld, opplyste forsvarer Unni Fries overfor Dagbladet fredag.

Til tross for at massemoderen Anders Behring Breivik ble dømt til 21 års forvaring, er det ingen som vet hvor lenge han vil sitte inne. Etter utløpet av tidsrammen kan forvaringsdommen forlenges med fem år av gangen, så lenge den dømte fortsatt vurderes som farlig.

Da Breiviks søksmål mot staten ble behandlet i Borgarting lagmannsrett i 2017, uttalte massemorderens advokat, Øystein Storrvik, at klienten trolig vil sitte inne resten av livet.

- Straffen vil vare resten av livet, fordi myndighetene aldri vil gå inn for annet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer