Kan sultes til terror

Hver fjerde afghaner kan møte sultkatastrofe i vinter - og bli et lett bytte for terroristene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Utbredt matmangel kan stanse arbeidet med å knuse den økende terroren i Afghanistan. 25 prosent av befolkningen står foran sult i vinter, etter en katastrofehøst.

En ulykke kommer sjelden alene. Dette gjelder i hvert fall for Afghanistan etter 30 sammenhengende år med krig. Nå heter ikke den største trusselen lenger krig eller terror. Den heter sult.

Rekrutterer terrorister

Internasjonale hjelpeorganisasjoner sier at ni millioner mennesker er i akutt fare, og vil oppleve knapphet på mat i vinter. Det er mer enn en firedel av befolkningen.

Sultne, unge gutter og jenter, med sultne foreldre og søsken hjemme vil være enkel misjonsmark for profesjonelle terrorister som vil rekruttere unge mennesker til å utføre terrorhandlinger.

Vinteren i fjor var den kaldeste i manns minne. Sommeren i år var en av de tørreste i manns minne. Resultatet er en katastrofal høst, der mange familier ikke har nok mat for vinteren. Hvis du legger til den dramatisk økte faren med å bevege seg rundt i det krigsherjede landet, altså å transportere mat, og prisøkning på mat på verdensmarkedet det siste året på mellom 30 og 50 prosent, så står skriften klart og tydelig på veggen: Det er krise.

Aldri vært verre

-Tida for å unngå en humanitær katastrofe renner ut, skriver den britiske humanitære organisasjonen Oxfam i en rapport.

-Aldri i de 30 åra med krig har vi hatt det så ille som nå. Vi har ikke nok mat for vinteren. Vi må dra til byen for å søke jobb, sier 60 år gamle Said Muhammad fra Yakowland i provinsen Bamiyan, nord i Afghanistan, til The New York Times.

KATASTROFAL HØST:  
Denne gårdbrukeren i Paghmandistriktet høster hvete som skal brødfø familien til vinteren. Men en ekstremt kald vinter og en tørr sommer har resultert i en katastrofal høst i Afghanistan og hver fjerde innbygger kan stå foran en sultkatastrofe i vinter. Dette vil terroristene vite å utnytte. Foto: Scanpix
KATASTROFAL HØST: Denne gårdbrukeren i Paghmandistriktet høster hvete som skal brødfø familien til vinteren. Men en ekstremt kald vinter og en tørr sommer har resultert i en katastrofal høst i Afghanistan og hver fjerde innbygger kan stå foran en sultkatastrofe i vinter. Dette vil terroristene vite å utnytte. Foto: Scanpix Vis mer

-Samfunnets lavere lag vil ikke vente hvis de sulter. Vi kan få opptøyer, sier Ashmat Ghani, opposisjonspolitiker og stammeleder i provinsen Logar, sør for hovedstaden Kabul.

Ond sirkel

Sulten vil først og fremst merkes på landsbygda. Grunnen er at selv om Afghanistan får den hjelpen landet trenger, så må den distribueres dit folk bor. Sikkerhetssituasjonen gjør dette farlig. Man må bokstavelig talt risikere liv for å redde liv.

Den elendige høsten, og fjorårets dårlige høst, bærer imidlertid i seg en god nyhet. Produksjonen av opiumsvalmuer har gått ned i år, fordi det allerede i vår var mer lønnsomt å plante hvete enn opiumsvalmuer. Afghanistan produserer 90 prosent av den heroinen som omsettes i Europa. Det betyr at tilførselen av opium til Europa blir mye mindre i vinter enn den har vært de siste åra.