Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kan svekke forholdet til Venstre og KrF

Regjeringen driver høyt spill med den nye regjeringskabalen, mener valgforsker.

NYE KOSTER: Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) i front for den nye regjeringen på Slottsplassen da de ble innsatt for to år siden. I morgen kommer de ut igjen, med noen nye statsråder bak seg.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NYE KOSTER: Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) i front for den nye regjeringen på Slottsplassen da de ble innsatt for to år siden. I morgen kommer de ut igjen, med noen nye statsråder bak seg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For første gang siden regjeringen tiltrådte for to år siden, gjør statsminister Erna Solberg endringer i regjeringen i morgen tidlig.

Dette innebærer blant annet Robert Eriksson (Frp), Tine Sundtoft (H) og Thorhild Widvey (H) har siste dag som statsråder i morgen, etter det Dagbladet får opplyst.

Inn kommer Per Sandberg (Frp), Anniken Hauglie (H), Linda Hofstad Helleland (H) og Jon Georg Dale (Frp), ifølge Dagbladets kilder. Nåværende landbruksminister Sylvi Listhaug vil overta ansvaret for asyl- og integreringspolitikken, som samles og legges innunder Justisdepartementet.

Se hele regjeringskabalen her.

- Styrker samholdet - Jeg tror disse endringene kan være gunstige for samholdet i regjeringen, fordi de får styrket laget, ikke minst Frp, som får beholde eierskapet til innvandringssaken, sier valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger til Dagbladet.

- Men det at Frp blir styrket, kan svekke forholdet til KrF og Venstre. Det er interessant, sier han.

- Leveregelen til denne regjeringen er at Frp må få lov til å markere seg, men jo mer de markerer seg, jo vanskeligere blir det å opprettholde et godt forhold til samarbeidspartiene. Det er høyt spill, men samtidig også logisk for at Frp skal være fornøyde.

Sandberg fiskeriminister Da NRK tidligere i dag meldte at Frp's nestleder Per Sandberg blir innvandringsminister, reagerte KrF-leder Knut Arild Hareide ved å legge ut et bilde av sin smilende sju måneder gammel sønn med rosa smekke på Twitter, med følgende tekst:

«Her er en kar som har lånt søsterens smikke og som ser litt lysere på noe av dagens nyhetsbilde enn pappaen sin..»

Han har ikke ønsket å kommentere spekulasjonene utover dette. NRK gikk seinere tilbake på denne spekulasjonen, og kilder bekrefter overfor Dagbladet at det ligger an til at Sandberg blir fiskeriminister.

- Vil bli lyttet til Tuastad mener ikke at det er dette statsrådbyttet samarbeidspartiene vil merke mest til, men tror heller ikke Sandberg vil la seg stilne selv om han får en plass ved kongens bord.

- De beste politikerne i Frp vet at de må kommunisere med sine velgergrupper samtidig som de er i regjering, sier Tuastad.

Valgforsker Frank Aarebrot påpeker at det er en tung Frp-politiker som nå kommer inn i regjering, på tross av at han ikke ser ut til å få ett av de tyngste departementene.

- En nestleder i Frp vil nok bli lyttet til på regjeringskonferansene, sier han til Dagbladet.

- Det som blir interessant, er opposisjonen i Frp. Her har han fungert som en slags lynavleder, i den rollen har han fungert ganske bra. Derfor er jeg veldig i tvil om hvor klokt dette egentlig er, sier Aarebrot.

- En sensasjon Han mener Sandberg har vært for markant i flyktningdebatten til å få den nye statsrådposten, og mener Sylvi Listhaug egner seg for en større oppgave.

- Listhaug er en liten tøffing, hun er debattklar og dyktig, sier han, og før støtte av Svein Erik Tuastad:

- Sylvi Listhaug fortjener å rykke opp i regjeringen. Hun er virkelig i ferd med å bli en sensasjon.

Anundsen overrasker De er også enige om at det er overraskende at justisminister Anders Anundsen fortsatt blir sittende.

- Jeg synes Anundsen er en av de svakere i regjeringen, sier Aarebrot.

Tuastad mener det minst overraskende ved den nye regjeringskabalen er at klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) og kulturminister Thorhild Widvey (H) ryker ut.

- De har vært regjeringens svakeste kort, sier valgforskeren, som påpeker at det med noen av statsrådspostene følger en slags usynlighetskappe.

- Av og til kan noen av de som ikke er så populære være bedre enn de virker. Landet blir ikke nødvendigvis styrt best av de som er mest i media.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media