Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan ta 15 år før alt er normalt igjen

Full City-forliset får langvarige konsekvenser.

SKADD: En oljetilsølt ærfulg utenfor Langesund i Telemark. Foto: Åsmund Isaksen / SCANPIX
SKADD: En oljetilsølt ærfulg utenfor Langesund i Telemark. Foto: Åsmund Isaksen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Strendene som er rammet av oljesøl fra havaristen Full City er sårbare og det kan ta opptil 15 år før naturen er tilbake til det normale.

- Dette er et av de mest sårbare områdene som finnes for oljesøl, sier seniorforsker Torgeir Bakke ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) til Aftenposten.

Årsaken er at de helt spesielle rullesteinsstrendene holder på oljen mye lengre enn for eksempel et svaberg.

- Rullesteinsstrender fanger opp oljen. Utslippet gjemmer seg mellom steiner, under stener og i grusen, og oljen oppbevares i mye lengre tid. Basert på erfaringer fra andre tilsvarende strender som er blitt utsatt for oljesøl, som Alaska etter Exxon Valdez-ulykken, så tar det 10-15 år før naturen er tilbake til normalen, sier Bakke. For områder med svaberg regner han med det vil ta godt og vel fem år før økosystemet igjen er normalt.

Økosystemet langs kysten av Telemark, Vestfold og Agder har interessert forskere og forurensningsmyndigheter lenge, og NIVA har flere forskningsprosjekter som har pågått her i opptil 20 år. En av målestasjonene ligger på Såstein, øya der Full City ligger havarert.

Det gjør at katastrofen også kan gi forskerne en helt unik innsikt i konsekvensene av et oljeutslipp. For vanligvis har de ingen målinger før ulykker skjer, og må anslå hvordan dyre- og plantelivet fungerte akkurat der. Nå har de 20 år med forskningsdata å sammenligne nye prøver med.

- Det gir oss en helt unik kunnskap om konsekvensene av store utslipp, og om tiden det tar for økosystemet å finne tilbake til naturen balanse igjen, sier Bakken.


(NTB)

 

VANSKELIG JOBB:  En person forsøker å rydde oljesøl ved  Langesund Bad etter det havarerte skipet Full City. Foto: SCANPIX
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
VANSKELIG JOBB: En person forsøker å rydde oljesøl ved Langesund Bad etter det havarerte skipet Full City. Foto: SCANPIX Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!