Kan ta 15 år før alt er normalt igjen

Full City-forliset får langvarige konsekvenser.

SKADD: En oljetilsølt ærfulg utenfor Langesund i Telemark. Foto: Åsmund Isaksen / SCANPIX
SKADD: En oljetilsølt ærfulg utenfor Langesund i Telemark. Foto: Åsmund Isaksen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Strendene som er rammet av oljesøl fra havaristen Full City er sårbare og det kan ta opptil 15 år før naturen er tilbake til det normale.

- Dette er et av de mest sårbare områdene som finnes for oljesøl, sier seniorforsker Torgeir Bakke ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) til Aftenposten.

Årsaken er at de helt spesielle rullesteinsstrendene holder på oljen mye lengre enn for eksempel et svaberg.

- Rullesteinsstrender fanger opp oljen. Utslippet gjemmer seg mellom steiner, under stener og i grusen, og oljen oppbevares i mye lengre tid. Basert på erfaringer fra andre tilsvarende strender som er blitt utsatt for oljesøl, som Alaska etter Exxon Valdez-ulykken, så tar det 10-15 år før naturen er tilbake til normalen, sier Bakke. For områder med svaberg regner han med det vil ta godt og vel fem år før økosystemet igjen er normalt.

Økosystemet langs kysten av Telemark, Vestfold og Agder har interessert forskere og forurensningsmyndigheter lenge, og NIVA har flere forskningsprosjekter som har pågått her i opptil 20 år. En av målestasjonene ligger på Såstein, øya der Full City ligger havarert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer