Kan ta imot 50 000 flyktninger

Norge kan ta imot 50 000 flyktninger fra det tidligere Jugolavia i løpet av et år. Det er laget en egen beredskapsplan for hvordan myndighetene og de frivillige organisasjonene skal håndtere en eventuell flyktningestrøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Foreløpig er det lite som tyder på at krigsofrene vil sette kursen mot Norge. De kriserammede kosovoalbanerne og serberne har verken penger eller ressurser til å komme seg særlig langt.

Til Italia

Det er ventet at mange av de 500 000 flyktningene som nå befinner seg i Makedonia og Albania vil forsøke å komme seg til Italia. Den italienske statsministeren har apellert til alle EU-land om sette i gang en omfattende dugnad. Det er FNs høykomissær for flyktninger som vil koordinere flytkningekøen. Norge er beredt til å ta sin del.

- Vi tror vi kan håndtere strømmen innenfor det mottaksapparatet vi har i dag, sier Peter Drefvelin, direktør Utlendingsdirektoratet (UDI).

Norge har i dag 79 asylmottak. Myndighetene etterlyser nå en større vilje fra kommunene til å være med på den nasjonale dugnaden.

Stuet sammen

I tillegg til de kovovoalbanske flyktningene i Makedonia og Albania, regner humanitære organisasjoner med at det befinner seg omkring 700 000 serbiske flyktninger i Kosovo. Disse er stuet sammen i private innkvarteringer tett opp til bomberammede områder. Også disse vil bli prioritert fra norsk side.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer