Kan ta Kypros-saken opp på nytt

De to svenske 16-åringene som ble dømt for seksuell trakassering av ei 16 år gammel jente på Kypros kan bli tiltalt for voldtekt. Den svenske riksadvokaten vurderer å ta opp saken på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt to svenske og to norske gutter ble kjent skyldig i utuktig atferd og ble dømt til bøter i titusenkroners-klassen. Men den påståtte gruppevoldtekten på Kypros kan bli gjenstand for ny rettsbehandling, denne gang i Sverige. Sveriges Riksadvokat vurderer om de to svenske 16-åringene skal stilles for retten, tiltalt for voldtekt denne gangen.

- Vi går gjennom materialet og ser om det er aktuelt med ny tiltale. Men siden de ikke kan tiltales to ganger for den samme forbrytelsen må tiltalen endres, sier byråsjef Nils Rekke ved riksadvokat-embetet til Aftonbladet.

De norske slipper

Den norske riksadvokaten vil ikke ta et eget initiativ for å ta saken opp i Norge.

- Statsadvokat-embetet i Trondheim har vurdert saken i dag, men jeg er kjent med at det ikke vil bli tatt ut ny tiltale mot de norske guttene, sier Tor Geir Myhrer 1. statsadvokat hos riksadvokaten.

I motsetning til Sverige tas beslutningen om eventuell ny tiltale på lokalnivå. Myhrer understreker likevel at Riksadvokat-embetet vil følge med hva svenske myndigheter bestemmer seg for.