Mann skutt av politiet

Kan ta måneder å etter­forske politiskyting

Mann med øks gikk til angrep på politiet. Ligger livstruende skadd på sykehus.

ETTERFORSKNING: Både politiet og Spesialenheten etterforsker nå gårsdagens skyteepisode på Skjetten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ETTERFORSKNING: Både politiet og Spesialenheten etterforsker nå gårsdagens skyteepisode på Skjetten. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

SISTE: Mannen som ble skutt, er nå våken og stabil etter å ha blitt operert, skriver Øst politidistrikt i 10-tida.

Spesialenheten, som etterforsker potensielt kriminelle handlinger begått av politifolk i tjeneste, er koblet inn etter at en mann i går kveld ble skutt av politiet på Skjetten på Romerike, da han skal ha gått til angrep på tjenestemennene med øks.

Mannen i 30-åra ble sendt til sykehus med livstruende skader.

Hjelp av Kripos

- Spesialenheten etterforsker politiet når noen blir alvorlig skadd eller dør under en hendelse som involverer dem, og vi startet umidelbart etterforskning, opplyser Liv Øyen, etterforskningsleder for Spesialenheten Øst-Norge, til Dagbladet.

Øyen forteller videre at Spesialenheten nå driver teknisk og taktisk etterforskning

- Kripos bistår med å sikre åstedet, sier hun.

Det var i 18-tida i går poiltiet rykket ut til boligområdet i tettstedet, etter å ha fått melding om en alvorlig skadd kvinne. Framme på åstedet fant de kvinnen i 40-åra, og prøvde å komme i kontakt med en mann i nærheten, som bar på ei øks.

- Videre blir vedkommende skutt av politiet da han nektet å etterkomme ordre og etter hvert gikk til angrep på patruljemannskapene, opplyste politiets innsatsleder Anders Bru til Dagbladet i går.

SKJETTEN: Fredag kveld avfyrte politiet skudd mot en mann i 30-åra som var bevæpnet med øks på Skjetten i Akershus. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer Vis mer

Uklart hvor mange

Øyen i Spesialenheten opplyser at de nå prøver å bringe på det rene blant annet hvor mange tjenestemenn som skjøt.

- Det er en del av etterforskningen, og vi kan ikke gå ut med opplysninger om det på nåværende tidspunkt, sier hun.

- Vil de involverte tjenestemennene bli tatt ut av tjeneste?

- Det er det politimesteren, som har arbeidsgiveransvaret for dem, som avgjør.

Avhør sentralt

Sentralt i etterforskningen er avhør med fornærmede - den skadde mannen, som ligger på Ullevål sykehus i Oslo.

ETTERFORSKER POLITIET: Liv Øyen, etterforskningsleder i Spesialenheten Øst-Norge.
Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
ETTERFORSKER POLITIET: Liv Øyen, etterforskningsleder i Spesialenheten Øst-Norge. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

- Hvor lang tid vil en slik etterforskning typisk ta?

- Det går fort noen måneder - vi må blant annet vente på svar fra den tekniske etterforskningen, som våpenundersøkelser. Men ingen saker er helt like.

Etterforskningslederen legger til:

- Hedigvis er det ikke ofte at politiet avfyrer skudd i Norge.

Vil bli avhørt

Dag-Fredrik Reymert, jourhavende jurist Øst politidistrikt, opplyser i 10-tida at de etterforsker saken som dreier seg om skadene som er påført kvinnen.

- Kvinnen er fornærmet og mannen er siktet i saken. Det ligger i sakens natur at de vil bli avhørt så snart det lar seg gjøre, slik at vi kan kaste lys over denne hendelsen så godt som mulig, sier han til Dagbladet.