Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Kan ta måneder å identifisere barna

Mange av dem som fortsatt ikke er identifisert som døde etter flodbølgekatastrofen, er barn. Nye Kripos forklarer her hvorfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheters ID-team har vært i aksjon i Thailand siden slutten av desember. Av 84 norske savnede har Nye Kripos klart å identifisere 53. De aller fleste av dem er voksne.

-  Forklaringen er veldig enkel. De fleste av dem er identifisert på tannstatusen, og de fleste mindreårige har ikke noen tannhistorie, sier lederen for Kripos-etterforskerne, Håvard Aksnes, til Dagbladet.

Matcher profiler

Politiet jobber med tre forskjellige identifiseringsmåter. Tannhistorien er enklest å sjekke. I tillegg henter etterforskerne inn fingeravtrykk og DNA for å fastslå identiteten til de omkomne. Fingeravtrykk og DNA må inn i avanserte søkesystemer for at de skal kunne matches mot materialet politiet finner i Thailand.

-  Alle fingeravtrykkene fra Norge er nå inne i systemet, sier politiinspektør i Nye Kripos, Torkjel Rygnestad.

-  I tillegg har hvert eneste land fått beskjed om å ta DNA-prøver i forbindelse med identifiseringsarbeidet. I Norge er det Rettsmedisinsk institutt som analyserer prøvene, og så sendes de ned hit hvor det legges inn i søkesystemet. Der matches DNA-profilene opp mot dem som er tatt av de døde her nede, sier Rygnestad.

Må vente på DNA

For mange av barna er det DNA-profilen som vil fastslå identiteten. Når verken tannhistorien eller fingeravtrykk kan brukes, må etterforskerne vente på å få DNA-profilene ned til Thailand.

THAILAND: Fortsatt arbeider identifiseringsmannskapene med å finne ut hvem de døde er, slik at de pårørende kan få svar. Foto: SCANPIX
THAILAND: Fortsatt arbeider identifiseringsmannskapene med å finne ut hvem de døde er, slik at de pårørende kan få svar. Foto: SCANPIX Vis mer

Og laboratoriet som analyserer DNA som er tatt av de døde i Thailand er naturlig nok under press. Derfor tør ikke Rygnestad anslå nøyaktig når de norske barna kan identifiseres.

-  Det er helt umulig å spå hvor lang tid det tar før vi er ferdige med identifiseringsarbeidet. Mengden er stor, og det vil nok ta dager eller uker eller måneder, sier Rygnestad.

Fornøyde pårørende

-  Vi er veldig fornøyd med jobben Nye Kripos har gjort, sier Christoph Wernersen, leder i støttegruppa for pårørende og ofre etter flodbølgekatastrofen. Wernersen mistet selv familiemedlemmer i katastrofen.

-  Nye Kripos er helt i toppen av identifiseringsarbeidet sammenliknet med andre land. Hadde de hatt ansvaret for listene fra første øyeblikk, så hadde det ikke blitt et slikt kaos, sier Wernersen.

Navnelistene er lagt ut på hjemmesida www.nyekripos.no og blir oppdatert fortløpende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media