Kina

Kan ta over: - En uutholdelig tanke

Kina vokser og er «det store problemet for USA». Ekspert utelukker ikke at Kina en dag kan ta over USAs lederrolle internasjonalt.

2015: President Xi Jinping og daværende visepresident Joe Biden avbildet sammen i USA i 2015. Biden har forsikret at Kina ikke vil ta over USAs posisjon på hans vakt. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster / NTB
2015: President Xi Jinping og daværende visepresident Joe Biden avbildet sammen i USA i 2015. Biden har forsikret at Kina ikke vil ta over USAs posisjon på hans vakt. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Kina er en av verdens største makter. De kommer nærmere oss. Det betyr noe for vår sikkerhet.

Det sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg forrige uke.

Tonen var skarp da Natos slutterklæring etter toppmøtet i Brussel kom: Det fastslås at Kinas ambisjoner og selvhevdende oppførsel utgjør «systemiske utfordringer for den regelbaserte internasjonale ordenen».

G7-toppmøtet noen dager i forveien tok også en tøffere tone mot Kina enn tidligere.

Det har sittet langt inne å innse hvor stor og innflytelsesrik Kina har blitt, mener Hans Jørgen Gåsemyr, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitiske Institutt (NUPI) og postdoktor ved Universitetet i Bergen (UiB).

- Det har gått ufattelig treigt for NATO og andre europeiske ledere å innse det. Det kommer litt som en smell, sier han til Dagbladet.

Kina og Russland

I Natos slutterklæringer fra 2010, 2012, 2014, 2016, 2018 og 2019 nevnes «Russland» hele 206 ganger. Bare én gang, i slutterklæringen fra 2019, nevnes «Kina». Fram til nå.

- For det første, så er det lett å samle seg om en felles, stor aktør. Bakteppet for kritikken er at Kina har blitt større og blir en stadig større aktør, som gjør seg mer gjeldende og stiller større krav, sier Gåsemyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer