Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skogbranner i Australia

Kan ta uker å slukke megabrann nær Sydney

Først i slutten av januar eller starten av februar 2020 er det ventet nedbør av betydelige mengder i de brannherjede områdene i Australia, sier brannvenesenet.

BRENNER: Om lag hundre skogbranner har oppstått i delstatene New South Wales og Queensland i Australia. VIDEO: NSW Rural Fire Service / CNN Vis mer
RØYKLAGT: Det kjente operahuset i Sydney er dekket av røyk fra de mange skogbrannene som herjer like utenfor byen. Foto: Rick Rycroft/ AP / Scanpix
RØYKLAGT: Det kjente operahuset i Sydney er dekket av røyk fra de mange skogbrannene som herjer like utenfor byen. Foto: Rick Rycroft/ AP / Scanpix Vis mer

En enorm skogbrann rett utenfor Sydney har røyklagt Australias største by, skriver Reuters.

I delstaten New South Wales kjemper rundt 2000 brannmenn mot flammene. De fryktet at det vil ta uker å slukke brannen.

Nesten 100 branner herjer delstaten, og mer enn 680 hjem har blitt ødelagt i det østlige Australia, ifølge myndighetene.

ENORM JOBB: Mer enn 2000 personer jobber på spreng for å slukke skogbrannene. Foto: Rick Rycroft/ AP / Scanpix
ENORM JOBB: Mer enn 2000 personer jobber på spreng for å slukke skogbrannene. Foto: Rick Rycroft/ AP / Scanpix Vis mer

Skadelig røyk

Seks personer er bekreftet omkommet, melder Reuters.

Røyken, som nå blant annet velter inn over Sydney, er dessuten svært helseskadelig.

Helsemyndighetene i delstaten melder om en betydelig økning av personer som tar kontakt fordi de har pusteproblemer. Det samme opplever ambulansetjenesten.

I Sydney er nå alle sportsarrangementer utendørs er avlyst.

- Folk er nervøse, og det er de med god grunn, sier branninspektør Phil Koperberg til The Sydney Herald Morning.

- Farlig

- Situasjonen er fortsatt svært farlig sier talsmann for brannvesenet, Greg Allan til avisa.

Frykten knytter seg til at det er ventet høye temperaturer, lav luftfuktighet og sterk vind.

KRISE: Brannene som herjer i Australia har krevd minst tre liv, og tvunget tusenvis av mennesker til å evakuere hjemmene sine. Video: CNN / Cooma Monaro RFS Vis mer

Mer enn to millioner hektar land er ødelagt i brannens herjinger, men det betyr ikke nødvendigvis at det verste er over, mener Shane Fitzsimmons fra brannvesenet.

Han sier til Channel Nine's Today at det er ingen tegn på at det vil komme betydelige mengder nedbør før mot slutten av januar eller starten av februar 2020.

- Det innebærer en stor sannsynlighet for at mer land og mer bebyggelse vil bli rammet av branner, når vi nå går inn det som normalt er årets varmeste måneder, sier han.

Skogbranner er ikke uvanlige i Australia i løpet av sommeren, som starter i desember, men i år startet brannene tidligere enn normalt, trolig som et resultat av høye temperaturer, sterk vind og påsatte branner, skriver Reuters.

TRUET: Over halve bestanden i et naturreservat i New South Wales, Australia, har brent inne i de intense skogbrannene. Video: CNN/NTB. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Truer dyrelivet

Brannene går også sterkt utover de ville dyrene i landet. I november kunne dyrlegene ved Koala Hospital Port Macquarie melde om at koalaen Lewis døde av omfattende brannskader.

For koalaen og andre dyr i den australske villmarka er skogbranner en trussel. Stiftelsen Australian Koala Foundation anslo i november at over tusen koalaer kan ha blitt drept av brannene, og at så mye som åtti prosent av dyrenes naturlige habitat er ødelagt etter brannene i områder som Queensland og New South Wales.

- Hvis vi kombinerer alle estimatene vi har, kan det være totalt tusen koalaer som er blitt drept de siste to måneder, uttalte styreleder Deborah Tabart til Forbes og Daily Mail Australia.

Krangler om «utdødd»

De mangler bekreftende tall som underbygger påstanden, men hun mener det er sannsynlig, ut fra hvor mange koalaer stiftelsen tror finnes i de berørte områdene.

- Vi vet at det er 31 koalaer som er blitt drept i Port Macquarie, men jeg tror ikke det er et høyt nok tall, sier Tabart, som mener tallet er nærmere 350 drepte koalaer bare i dette området.

Det er i så fall skremmende nytt for koalaene, som stiftelsen mener fra før av i praksis kan sies å være utryddet fordi bestanden er så liten; en påstand som riktignok er blitt møtt med skepsis i deler av forskningsmiljøet.

Med det mener de at bestanden - som stiftelsen i mai anslo er på cirka 80 000 individer i hele Australia - er så liten at de ikke lenger spiller sin rolle i økosystemet, og at den er for lav til å sikre bestandens langsiktige overlevelse.