Kan tape milliarder

Kværner kan komme til å tape over 1,7 milliarder kroner på rettstvister selskapet er involvert i. Tap på alle fronter vil bety ytterligere problemer for en presset konsernsjef Kjell Almskog.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lav aksjekurs, tyngende selskapsgjeld, utålmodige aksjonærer og en aggressiv Kjell Inge Røkke gjør livet surt for Kværners konsernsjef Kjell Almskog. Nå må han i tillegg bruke store ressurser på høyt gasjerte advokater i flere land i månedene framover.

- Det er helt naturlig at det er tvistesaker knyttet til vår type virksomhet. Vi har allerede satt av penger til å dekke forventede tap, sier informasjonsdirektør Trond Andresen i Kværner.

De største sakene

Her er de alvorligste rettstvistene:

  • Kværner ligger i rettssak med selskapet Transocean i forbindelse med ombyggingen av en borerigg. Kværner har krevd 252 millioner kroner (før renter) i kompensasjon for blant annet avbrytelser og ordreendring. Stavanger byrett avsluttet saken i desember, og partene venter nå på dommen.
  • EU-kommisjonen har ilagt Kværner et straffegebyr på 478 millioner kroner (116,6 tyske mark) for brudd på produksjonsbegrensningene i 1997 og 1998. Beløpet er betalt til tyske myndigheter, men Kværner har anket kravet inn for EU-domstolen, som ventes å behandle saken i løpet av våren. - Får vi medhold, blir de pengene å betrakte som en ren inntekt for oss, sier Andresen.
  • EU-kommisjonen gransker også om tyske myndigheter betalte ca. 500 millioner kroner for mye til Kværner Warnow i forbindelse med privatiseringen av verftet i 1992. Kommisjonen ønsker å finne ut om den kan kreve beløpet, med renter, tilbakebetalt. Kværner avviser kravet og sier at pengene er brukt til å dekke tap i henhold til Kommisjonens vilkår.
  • Finske myndigheter avviser å godkjenne et tapsfradrag på 486 millioner kroner (360 millioner finske mark) Kværner Pulping gjorde i 1997. Kværner påklaget saken og vant fram i desember i fjor. Finske skattemyndigheter anket imidlertid saken, som nå er under behandling ved en høyere rettsinstans.

Kortere

Tap på alle fronter vil beløpe seg til over 1,7 milliarder kroner, og kan føre til at den bedrøvelige kursutviklingen i Kværner blir enda mer bedrøvelig. Trond Andresen fortviler likevel ikke.

- Lista over tvistesaker er kortere i dag enn før, på grunn av et bedre kontrollregime, sier han.