Kan tape én milliard på Kværner-blemme

Helt inn i Kjell Inge Røkkes innerste krets har hans Kværner-strategi vært uhyre omstridt. En taktisk blunder kan ha kostet Røkke seieren i kampen om Kværner - og et tap på én milliard kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hadde Kjell Inge Røkke beholdt et par av styremedlemmene fra valgkomiteens forslag, ville han antakelig fått flertall. Men Røkke forkastet hele valgkomiteens innstilling, og lanserte i stedet et forslag til nytt styre med bare nye navn.

Etter det Dagbladet kjenner til, var denne taktikken omstridt også blant Røkkes aller nærmeste medarbeidere og rådgivere.

En av dem sier: «Hadde jeg hatt siste ord, ville jeg nok bare byttet ut noen navn. Det er delte meninger om det forslaget som ble presentert.»

Forkastet

Røkkes forslag ble da også forkastet med knapp margin på generalforsamlingen fredag. Aksjonærene valgte et Kjell Almskog-vennlig styre, som neppe vil bruke mange arbeidstimer på å utrede en mulig sammenslåing med Aker Maritime. Røkke ønsker en slik fusjon, konsernsjef Kjell Almskog gjør det ikke. Fredagens styrevalg var en seier for Almskogs strategi.

Men hadde Røkke fått flertall for et styre med for eksempel tidligere Volvo-sjef Pehr Gyllenhammar som styreformann, tre av sine øvrige kandidater og to tvilere fra det sittende styret, ville situasjonen vært en ganske annen. Fusjon med Aker Maritime hadde stått høyt på agendaen.

Og et slikt forslag ville etter alt å dømme fristet flere aksjonærer.

Det hadde nemlig tatt brodden av anklagene om at Røkkes forslag tappet styret for alt av erfaring og kompetanse om Kværner, samtidig som det ville hatt elementer av kompromiss i seg.

Direktør Harald Elgaaen i Gjensidige NOR Kapitalforvaltning kom til generalforsamlingen uten å ha bestemt seg endelig, men stemte til slutt for valgkomiteens forslag - og dermed imot Røkke. Det ble tunga på vektskåla.

Hypotetisk

- Hva om Røkke hadde lansert et styre der noen av navnene i valgkomiteens forslag var med?

- Kværner ville helt klart vært best tjent med et omforent forslag, men i dag er dette en hypotetisk problemstilling. Vi stemte for forslaget fra valgkomiteen først og fremst fordi vi syntes det ville være et for stort ansvar å stemme slik at hele det sittende styret, samt ledelsen, måtte gå, sier Elgaaen.

Arnfinn Kirkenes i Avanse Forvaltning stemte blankt da nytt styre skulle velges, og begrunnet dette med at ingen av de foreliggende forslagene representerte begge sider i konflikten.

I går ville han ikke svare på om et Røkke-forslag med et par navn fra valgkomiteens innstilling ville fått hans 1,7 millioner stemmer.

- Ikke gitt opp

- Vi mener at vi gjorde så godt vi kunne for å finne et kompetent og uavhengig styre, sier informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker Maritime, som ikke synes Røkke-forslaget var noen tabbe.

- Det var close race, og vi har slett ikke gitt opp. Vi har fortsatt tro på en sammenslåing av Kværner og Aker Maritime, sier Drangeid.

Kjell Inge Røkke selv karakteriserte fredag nederlaget som «et midlertidig setback». Han vil nå jobbe videre for å få en annen styresammensetning i Kværner.

Men heller ikke på dette punktet er det enstemmighet i Røkkes hoff. En kilde i hans innerste krets mener det å starte en ny, opprivende prosess nå «neppe er klokt».

Milliardtap

Uansett vil Røkke gjøre alt for å tjene penger på Aker Maritimes enorme oppkjøp i Kværner. Så langt har han tapt 300 millioner på investeringen, og på papiret har han et urealisert tap på ytterligere 700 millioner - totalt én milliard kroner.

Etter det Dagbladet kjenner til har Røkke allerede hatt drøftinger med enkelte av sine rådgivere om hvordan de skal komme seg ut av uføret. Hva som blir hans neste trekk, er ikke klart. Noen svar kan komme allerede førstkommende onsdag, når Aker Maritime holder sin generalforsamling.

Våpenhvilen i kampen om Kværner kan bli kort.

BYTTET UT ALLE: Kjell Inge Røkke ville bytte ut alle styremedlemmene valgkomiteen hadde foreslått. Hadde han beholdt et par, kunne han vært seierherren i dag. Mads Syversen (i bakgrunnen) og hans Orkla Enskilda Securities ville vært favoritter til å håndtere en fusjon mellom Røkkes Aker Maritime og Kværner.