Kan tilgi ektemannen

Jenny Sanford føyer seg til rekken av forsmådde politikerkoner.

HAR TENKT SEG OM: Jenny Sanford, guvernør Mark Sanfords fraseparerte kone, sier hun kan finne det for godt å tilgi ektemannens utroskap. Foto: AP Photo/Alice Keeney
HAR TENKT SEG OM: Jenny Sanford, guvernør Mark Sanfords fraseparerte kone, sier hun kan finne det for godt å tilgi ektemannens utroskap. Foto: AP Photo/Alice KeeneyVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Jenny Sanford kan bli den neste kvinnen som føyer seg til rekken av forsmådde amerikanske politikerkoner.

Hun har tenkt seg om et par ganger, og sier i en e-post til amerikanske reportere at hun kan finne det for godt å tilgi ektemannen, guvernøren Mark Sanford, etter hans utenomekteskapelige eskapader, melder nyhetsbyrået AP.

Må vise at han angrer
Ekteparet separerte seg da det ble offentlig kjent at guvernøren hadde et forhold til den argentinske tidligere reporteren Maria Belen Chapur (41).

E-posten er en av hennes første offentlige uttalelser etter at ektemannen innrømmet for hele verden at Chapur er hans sjelefrende, men at han prøver å forelske seg i kona igjen.

UTRO: Guvernør Mark Sanford vil prøve å forelske seg i kona igjen. Foto: AP Photo/Mary Ann Chastain
UTRO: Guvernør Mark Sanford vil prøve å forelske seg i kona igjen. Foto: AP Photo/Mary Ann Chastain Vis mer

- Tilgivelse åpner døra for at Mark kan forsøke å bli sammen med meg igjen. Men det vil ta tid før vi kan leve sammen, det krever at han viser at han angrer, og det vil ikke være enkelt, sier Jenny Sanford i meldingen.

Utro politikere
De tre siste årene er det flere politikere som har skeiet ut privat og har fått betale for det gjennom media.

Dette gjelder blant andre den konservative republikaneren John Ensign, som trakk seg fra sin lederrolle i Senatet etter å ha innrømmet utroskap med en kvinne, demokraten Eliot Spitzers eskapader med en prostituert, og det republikanske kongressmedlemmet Mark Foleys slibrige e-poster til tenåringsgutter.

ELSKERINNEN: Sanford mente han hadde funnet sin sjelefrende i argentinske Maria Belen Chapur. Foto: AP Photo/C5N TV
ELSKERINNEN: Sanford mente han hadde funnet sin sjelefrende i argentinske Maria Belen Chapur. Foto: AP Photo/C5N TV Vis mer

Familier såres, karrierer blir lagt i grus, og man undres hva det er som får disse mennene til å risikere alt de har oppnådd.

Ifølge nettstedet Live Science kan grunnen til politikernes overtramp være at de tror at de er uovervinnelige.

Tror de er uovervinnelige
Dette er vanlig hos personer med mye makt, og i tillegg har slike mennesker flere muligheter til å gå over streken, ifølge Scott Reynolds, som er professor i etikk ved University of Washington.

OGSÅ UTRO: New Yorks guvernør Eliot Spitzer innrømmet å ha brukt luksusprostituerte. Her sammen med en ulykkelig kone. Foto: AFP PHOTO/Timothy A. CLARY
OGSÅ UTRO: New Yorks guvernør Eliot Spitzer innrømmet å ha brukt luksusprostituerte. Her sammen med en ulykkelig kone. Foto: AFP PHOTO/Timothy A. CLARY Vis mer

- Noen ganger når ting går bra for oss og vi får suksess etter suksess, kan vi begynne å tro at ingen ting kan gå feil, sier Reynolds.

Slike følelser kan lede til at man tar risikoer som kan få kolossale konsekvenser.

- Vi blir mer villige til å ta risikoer, og ender opp med å gjøre enkelte ting som ikke er særlig lure, sier han.

Daniel Kruger, som er psykolog ved University of Michigan, mener at folket stiller ekstra krav til personer med makt, og at det dermed blir ekstra sjokkerende når ledere og personer med makt trår feil.

- Ledere har så mye makt og innflytelse. De har så mange muligheter for korrupsjon og til å utnytte systemet. Folk forventer at ledere har høyere moral enn resten av folket. De vil at lederne skal være ufeilbare personer som er gode, moralske og gjør det riktige selv om de har enorm makt, sier Kruger.

BLE BERØMT: Prostituerte Ashley Alexandra Dupre hadde Eliot Spitzer på klientlista si. Foto: REUTERS/SCANPIX
BLE BERØMT: Prostituerte Ashley Alexandra Dupre hadde Eliot Spitzer på klientlista si. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer