Kan tjene over en halv million på å ha gått seg vill

Backpackeren Jamie (19) fikk seg kjendisagent 24 timer etter at han kom til rette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Han hadde 200 redningsmannskap på let etter seg og overlevde mot alle odds tolv dager i regn, tjukk tåke og null grader i den australske villmarka.

I dag, bare 24 timer etter at backpackeren Jamie Neale (19) tumlet ut av skogen, har han fått seg en kjendisagent som skal selge historien hans til høystbydende, melder The Times.

Både Neale og faren Richard Cass står nå på lista over klientene til agenten Sean Anderson fra Sydney.

Fra før representerer Anderson blant annet to gruvearbeidere som overlevde 14 dager i en kollapset gruve i Tasmania i 2006.

Bud på en halv million
Anderson nekter å si om han har fått tilbud fra media som er interesserte i å kjøpe historien, men ifølge en annen australsk agent, Max Markson, er det kommet et bud på nærmere en halv million kroner.

Max Markson tror Neales historie kan tjene store summer fra ukeblad, aviser og TV-program, samt reklamer.

- Det er en flott historie om overlevelse, sier Markson til The Times.

- Han kan i tillegg reise rundt som gjestetaler, han kan undervise, snakke med barn på skoler og lære dem hvordan man overlever i villmarka. Han kan til og med lage en kokebok, «Jamies 12-dagers slankekur».

Én setning til media
Neales far, Richard Cass, har allerede snakket mye med media om hvor bekymret han var for sønnen, og hvor overbevist han var om at Neale var død.

Jamie Neale selv har bare sendt en melding på én setning fra sykesenga hvor det står: «Jeg er takknemlig for all hjelp og støtte jeg har fått».

Anderson vet ikke hva Neale og faren vil bruke pengene på, men ifølge nyhetsbyrået AFP har Cass uttalt at eventuelle fortjenester skal gå til redningsmannskapet eller sykehuset.

Tre av redningsarbeiderne som lette etter Neale måtte selv fraktes fra området i luftambulanse etter å ha brukket bein.

Tviler på Neales historie
Det siste døgnet har flere australske medier stilt spørsmål ved Neales utrolige historie, og antydet at det hele kan være lureri, ifølge The Daily Telegraph.

De synes tenåringen ser for frisk ut til å ha overlevd så lenge i den røffe skogen ikledd bare en skjorte og lett jakke.

Media mener også det er utrolig at Neale visste hvilke planter som var trygge å spise, siden han aldri hadde vært i fjellområdet før.

I tillegg antyder de at han kan tjene opp til fem millioner kroner når han selger historien sin.

KAN BLI RIK: Dersom internasjonale medier byr over hverandre for Jamie Neales historie, kan han ende opp som en rik ungdom. Foto: EPA/CHANNEL SEVEN NEWS
KAN BLI RIK: Dersom internasjonale medier byr over hverandre for Jamie Neales historie, kan han ende opp som en rik ungdom. Foto: EPA/CHANNEL SEVEN NEWS Vis mer

Tenåringen selv er oppbrakt over dette.

- Han vet at folk ikke tror på ham, sier Cass til the Daily Telegraph.

- Jeg kjenner gutten min. Jeg vet at han har vært ute i villmarka denne tida. Han har vært gjennom en helt forferdelig hendelse, og å ikke bli trodd er selvsagt psykisk ødeleggende.

Cass forteller at sønnen er i en slags sjokktilstand, og at han ikke har smilt siden han ble funnet.

- Dette er blitt en sak for hele verdens medier. Det er svært vanskelig å forstå, og vanskelig å hanskes med, sier Cass.

De som har vært i kontakt med og har behandlet Neale ser ingen grunn til å tvile på historien hans.

Kan ha blitt reddet av pizza
- Det er en utrolig historie, og det er alltid vanskeligere å tro på historier som går bra enn de som ender dårlig, sier politimann Tony McWhirter til Times Online.

- Det er ingen ting som tyder på at det han sier ikke er sant.

Neale hadde spist flere pizzaer kvelden før han la ut på tur, og ifølge overlevingsekspert Paul Luckin kan måltidet ha vært til stor hjelp i villmarka.

Dette gav ekstra energi, nok til å holde ham gående i et par dager selv om han var sulten, mener Luckin.

I tillegg er det viktig at Neale fant vann i små bekker og på denne måten unngikk uttørking.

Blue Mountains-området er et av Australias farligste. Skogen har høye trær som kan bli 50 meter, området er fullt av klipper, og 760 meter dype juv kløfter seg gjennom terrenget.

OVERBEVIST OM SØNNENS DØD: Richard Cass skrapet inn et minne om sønnen i fjellet i Blue Mountains da han mistet håpet om å finne gutten igjen. I fjellet står det «Jamie Neale 21.11.89 Forsvunnet 3.7.09 Min sønn». Dagen etter kom Neale til rette. Foto: EPA/AAP
OVERBEVIST OM SØNNENS DØD: Richard Cass skrapet inn et minne om sønnen i fjellet i Blue Mountains da han mistet håpet om å finne gutten igjen. I fjellet står det «Jamie Neale 21.11.89 Forsvunnet 3.7.09 Min sønn». Dagen etter kom Neale til rette. Foto: EPA/AAP Vis mer