- Kan tømmes raskt

Flere sykehus mangler blod og blodgivere i sommer. Det kan bli kritisk ved store ulykker, eller andre hendelser som krever store blodmengder.

ØNSKER GIVERE: Samtlige av sykehusene Dagbladet har snakket med forteller at de trenger flere som gir blod, spesielt nå om sommeren. Foto: NTB
ØNSKER GIVERE: Samtlige av sykehusene Dagbladet har snakket med forteller at de trenger flere som gir blod, spesielt nå om sommeren. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Avdelingssjef på avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Haukeland universitetssykehus, Einar Klæboe Kristoffersen, forteller at det er høy aktivitet på sykehusene i Helse Bergen for tida, og stort behov for blod.

- Akkurat nå er sykehusene ganske fulle. Blodet renner ut like fort som vi får det inn, sier han til Dagbladet.

Trenger blodgivere

I Helse Bergen er det særlig blodtype 0 det går mye av for tida.

- Helse Bergens blodlager er ok for tida, også for blodtype 0, så vi har god kontroll. Men aktiviteten er fremdeles noe høyere enn normalt til å være midten av juli. I tillegg til at mange blodgivere er bortreist, merker vi nå også at flere ikke kan gi på grunn av coronainfeksjon, forteller Klæboe Kristoffersen.

For bare ei uke siden lå Helse Bergen under ønskelig normalnivå for blodtype 0.

- Fordi 0-blod er det som gjerne går i forbindelse med trafikkulykker, samt brannskader og større operasjoner, kan det tømmes raskt, legger han til.

Han forklarer at grunnen til det lave nivået er at den elektive virksomheten - planlagte behandlinger og operasjoner, til tross for sommer, ikke har gått ned, i tillegg til uforutsette hendelser.

- Vi har ikke gått tom noen gang, men om lageret blir for lavt, er risikoen for stor. Plutselig kan det skje en stor ulykke som krever mye blod, sier Klæboe Kristoffersen.

Han påpeker at situasjonen var kritisk for kort tid siden, og at de da måtte ut i media for å be givere om å komme inn.

Medfører større behov

Dødstallene på veiene i april og mai i år er det høyeste på 13 år. 21. juni hadde 55 mennesker mistet livet på norske veier, i tillegg til en rekke andre ulykker med alvorlig skadeomfang. Siden da har tallet steget.

- Store ulykker med mye bruk av blod vil medføre behov for å tappe flere blodgivere. Dersom en eller flere hendelser inntreffer slik at vi får behov for mer blod enn vi har selv, vil vi først og fremst be om blod fra andre blodbanker, forteller overlege ved seksjon for blodgivning på Oslo universitetssykehus, Lise Sofie Haug Nissen-Meyer.

Ved Blodbanken i Oslo er det per nå imidlertid relativt god lagerbeholdning, etter en tung vinter og vår med mye sykefravær hos ansatte og givere, ifølge Nissen-Meyer.

Hun kan også fortelle at Blodbanken i Oslo har solgt noe blod til Bergen.

Hun legger til at skyteepisoden natt til lørdag 25. juni, hvor to personer ble skutt og drept i Oslo sentrum, og mange skadd, ikke resulterte i et stort behov for blod denne gangen, men at flere har meldt seg som givere i ettertid.

- Ikke lyktes i år

Marit Tennes Riksheim, seksjonsleder for Transfusjonsmedisin ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, opplyser at Blodbanken i Tromsø har ligget rett i underkant av ønsket nivå på blodbeholdning i perioder i sommer.

- Dette er per nå ikke kritisk, men mer bekymringsfullt er det at vi har mange ledige timer i sommer. Vi jobber med at nivået skal være høyere før fellesferie og helligdager, men det har vi ikke lyktes med i år, skriver hun til Dagbladet i en e-post.

Også Riksheim presiserer at alvorlige ulykker både på vei og annet, absolutt kan være hendelser som krever mye blod.

Avdelingsleder på Laboratoriemedisinsk avdeling på Nordlandssykehuset, Oddny Kristin Rømlo, informerer om at deres sykehus har nok blod, med unntak av typen O Rhd-, som hun omtaler som kriseblod.

Det vil si blod som gis der tida ikke tillater å finne ut blodtypen til pasienten før blodoverføringen.

- Vi ønsker å ligge på et høyere nivå med denne blodtypen, sier hun, og legger til at sykehuset etterspør etablerte givere med denne blodtypen om å melde seg.

- Kan bli kritisk

På sykehuset i Telemark har de arbeidet hardt for å bygge opp et tilstrekkelig lager i forkant av sommeren, og har derfor for øyeblikket nok blod i Blodbanken.

Kommunikasjonsdirektør ved sykehuset i Telemark, Geir Jørgen Bekkevold, forteller at det verste som kan skje ved store ulykker, eller andre hendelser som krever mye blod, er å gå tom for enkelte blodplater, som for eksempel trombocytter.

- Det kan også fort bli kritisk for pasient dersom vi trenger å få tilsendt blodprodukter fra annen blodbank på grunn av tidsfaktoren, sier han.

Dagbladet har vært i kontakt med flere Blodbanker i Norge denne uka. Mange opplyser at de per nå har tilstrekkelig nivå i Blodbanken, men samtlige understreker at det er viktig at blodgivere møter opp også nå i sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer