Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kan trekke til seg tyske nynazister

Den planlagte Rudolf Hess-markeringen i Oslo kan også komme til å tiltrekke militante tyske nynazister. Hitlers stedfortreder er et stort idol for nynazister over hele Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror ikke mange tyskere vil reise til Oslo og neppe noen av de prominente vil ta sjansen. Men at enkelte aktivister drar, utelukker jeg ikke, sier Axel Möller (36) i Stralsund til Dagbladet. Han sier at han av private grunner i øyeblikket står utenfor partiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands), som får hovedansvaret for nynazist-terrorbølgen som herjer Tyskland.

Førerfigur

Men Möller legger ikke skjul på at han fortsatt er en førerfigur i det han kaller den nasjonalistiske bevegelsen i Mecklenburg-Vorpommern i det nordøstlige Tyskland. Ingen steder står høyreekstremistene så sterkt som i dette området.

- Mens vi samarbeider nært med våre venner i Danmark og er godt kjent med Erik Blüchers rolle i Sverige, er Norge vel langt unna for oss, forklarer Möller.

Tysk politi forbereder seg selv på nye voldelige slag med nynazistene når dødsdagen for Hess blir markert rundt 17. august, selv om slike demonstrasjoner er forbudt i Tyskland. Men med 130 til dels løst organiserte tyske nazigrupper, som kommuniserer pr. e-post og mobiltelefon, er det lite politiet kan gjøre for å stanse nynazistenes arrangementsiver.

Tyske politikere med forbundskansler Gerhard Schröder i spissen har erklært nynazistene full krig.

- Vi vil bruke alle midler for å stanse den nynazistiske og høyreekstremistiske volden, sa Schröder i et fjernsynsintervju fra sitt feriested på Mallorca.

Har krevd ni liv

Hurtigarbeidende domstoler og maksimal bruk av strafferammene er to av midlene som blir krevd iverksatt for å ta knekken på nazi-volden, som har krevd ni menneskeliv og mange skadde de siste ukene.

Mange utlendinger som lever i Tyskland er panikkslagne ettersom det hver eneste natt meldes om nye overgrep.