Coronavaksine

- Kan trenge fjerde dose

Innleggelser i utlandet øker etter deltautbrudd. Forskerne vet ennå ikke nøyaktig hvorfor, ifølge vaksineekspert Gunnveig Grødeland. På lengre sikt kan noen trenge en tredje dose, mener hun - og kanskje enda en.

Assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Strømstad Knudsen, er ikke bekymret for økning i smittetallene etter pressekonferansen onsdag 4. august. Reporter: Stian Drake / Dagbladet. Video: Magnus Paus / Dagbladet TV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- De aller fleste eldre er godt beskyttet mot alvorlig sykdom etter vaksinering. Men det vil alltid være unntak. Og i en hel befolkning kan unntakene være mange nok til at du kan se det som en økning i statistikken.

Det sier Gunnveig Grødeland til Dagbladet. Hun er vaksineekspert og forskningsgruppeleder ved immunologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Grødeland tror at noen kan trenge både en tredje og en fjerde dose coronavaksine. Men ikke med det første. Og det er ikke sikkert at tredje- og fjerdedosene er på markedet ennå.

- Ikke før jul

Det er nemlig ikke gitt hvilken vaksine som er best egnet til dette formålet, ifølge Grødeland.

- Nå jobber flere legemiddelselskapet med oppdaterte vaksiner spesifikt rettet mot delta. Spørsmålet er om man skal vente på dem, eller om man skal ta den man har nå. Det må vurderes basert på situasjonen i det enkelte land.

- Så hvis vi kjører på med en tredje dose nå, risikerer man å måtte ta en fjerde dose som er mer rettet mot deltavarianten?

- Jepp. Jeg gjetter - med trykk på gjetter - at vi etter hvert vil ende opp med noe tilsvarende influensa, der personer i risikogrupper bør ta en årlig vaksine. Forhåpentligvis slipper resten av befolkningen unna.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer