Omikron:

- Kan trenge «omikron-vaksine»

Vaksineekspert Gunnveig Grødeland utelukker ikke at en skreddersydd «omikron-vaksine» kan bli nødvendig. Hun er imidlertid ikke bekymret for varianten - til tross for at hun mener at vi må forvente økt smittespredning.

OMIKRON: Helsedirektør Bjørn Guldvog svarer på Dagbladets spørsmål om omikron-varianten. Video: Anton Lier / Dagbladet TV. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Alt tyder på at å håndtere denne varianten vil gå helt greit i en så vaksinert befolkning som vår. Men på sikt kan det hende at det bør vurderes om vi trenger en ny vaksinedose mot denne varianten.

Det sier Gunnveig Grødeland til Dagbladet mandag formiddag. Hun er vaksineekspert og forskningsgruppeleder ved immunologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

- Når vi har mer kunnskap om dette, bør man selvsagt også vurdere om det er nødvendig med en ny gjennomgang av hvilke smittebegrensende tiltak vi har i samfunnet, fortsetter hun.

Når eller om dette blir nødvendig, er for tidlig å si, mener Grødeland. Mandag ettermiddag ble det klart at regjeringen innfører en rekke tiltak for å bremse spredningen av den nye varianten.

Den er foreløpig ikke påvist i Norge, men FHI mener det er en mulighet for at den har kommet hit, uten at det er påvist.

Tirsdag ble det klart at tre mistenkte omikron-tilfeller i Norge er sendt til sekvensering etter at tre personer, som ankom Oslo Lufthavn via ett av de åtte landene som regjeringen fraråder reiser fra, testet positivt.

- Opplagt

Mandag formiddag opplyser Pfizer til Dagbladet at de er i gang med å teste egenskapene til den nye varianten, og at de regner med å ha gode svar i løpet av de kommende ukene.

Skulle det vise seg at omikron-varianten klarer å omgå Pfizer-vaksinens effekt, kan en ny og skreddersydd vaksinevariant utvikles i løpet av anslagsvis tre måneder.

- Det helt opplagte ville vært en skreddersydd vaksine, hvis man kan få det på plass. Men først må vi vite effekten av den nåværende vaksinen mot omikron, sier Grødeland.

- Ikke usannsynlig

Etter tirsdagens pressekonferanse kommenterte helsedirektør Bjørn Guldvog muligheten for at en fjerde, «skreddersydd» vaksinedose er nødvendig.

- Det er ikke usannsynlig at vi nå trenger en fjerde dose med en litt annen innrettet vaksine, basert på omikron-viruset. Men det er litt for tidlig å si, sier han til Dagbladet.

Guldvog viser til Moderna-sjef Stephane Bancel, som tirsdag uttalte han tror at vaksinene vil ha betydelig mindre effekt mot omikron-varianten.

- Jeg hører også at det gjøres løpende vurderinger av de andre vaksinene. I hvor stor grad det vil være behov for en fjerde dose, vet vi ennå ikke i dag. Men vi må være forberedt på det, fortsetter Guldvog.

I sin risikovurdering av omikron-varianten skriver FHI at varianter som har endringer i det reseptorbindende domenet (RBD) i S-proteinet er av særlig interesse.

«Har et virus bare få endringer, vil det sannsynligvis ikke ha stor betydning for immunitet etter infeksjon eller vaksine med et tidligere virusantigen. Mange samtidige endringer, derimot, og spesielt endringer i RBD i S-proteinet, kan ha betydning».

- Usikre om konsekvenser

Hva betyr egentlig det?

- RBD er rett og slett det setet som binder spike-proteinet i coronaviruset til kroppens celler. Derfor er det ganske viktig, for antistoffer mot det setet vil fysisk kunne blokkere viruset fra å trenge inn i cellene våre, sier Grødeland.

Endringer i denne delen av viruset vil derfor kunne svekke evnen antistoffene - altså stoffene som dannes i kroppen etter vaksinering eller gjennomgått infeksjon - har til å blokkere viruset fra å trenge inn i cellene våre.

- Antistoffene gjenkjenner strukturer i virus. Her er det snakk om en del endringer - mutasjoner - som man har sett i en del andre varianter fra før, og som er kjente.

Det nye, ifølge Grødeland, er kombinasjonen av endringer.

- IKKE PESSIMIST: - Alt tyder på at å håndtere denne varianten vil gå helt greit i en så vaksinert befolkning som vår. Men på sikt kan det hende at det bør vurderes om vi trenger en ny vaksinedose mot denne varianten, sier vaksineekspert Gunnveig Grødeland. Foto: Øystein Horgmo / UiO
- IKKE PESSIMIST: - Alt tyder på at å håndtere denne varianten vil gå helt greit i en så vaksinert befolkning som vår. Men på sikt kan det hende at det bør vurderes om vi trenger en ny vaksinedose mot denne varianten, sier vaksineekspert Gunnveig Grødeland. Foto: Øystein Horgmo / UiO Vis mer

- Den er spesiell, og vi er usikre på i hvilken grad den har konsekvenser for hvordan antistoffene gjenkjenner viruset, og dermed evnen de har til å blokkere det.

Flere mekanismer

Hun framholder imidlertid at dette bare er én av flere mekanismer som er i sving når en vaksinert person utsettes for smitte.

- Det er en del som undervurderer betydningen av andre immunresponser. Vaksinerte har ikke bare antistoffer mot RBD, de har også antistoffer mot andre deler av spike, som også kan gi beskyttelse. Omikron har ikke like mange endringer i disse andre delene.

Slike antistoffer vil typisk ikke kunne hindre viruset fra å trenge inn i cellene våre, ifølge Grødeland.

De vil imidlertid fremdeles kunne varsle kroppens immunforsvar om viruset, slik at immuncellene kan komme på banen og bekjempe infeksjonen.

- «The bottom line» er at det er en relativt stor sannsynlighet for at de nøytraliserende antistoffene som dannes ved vaksinering - som kan hindre viruset fra å trenge inn i cellene våre - vil være svekket mot dette viruset.

Det trenger imidlertid ikke gi grunn til bekymring i seg selv, understreker hun.

- Det er flere lag med beskyttelse under, som også dannes ved vaksinering.

- Allerede redusert

Det er dermed ikke gitt at denne svekkelsen er ensbetydende med svekket vaksineeffekt jevnt over.

- Det kommer an på hvordan du definerer «vaksineeffekt». Effekten mot smittespredning er allerede redusert med deltavarianten. Den vil sannsynligvis bli ytterligere redusert mot omikron. Men beskyttelsen mot alvorlig sykdom vil med høy sannsynlighet være intakt, og det er det viktigste.

Hvor svekket smittespredningseffekten eventuelt vil være i møte med omikron-varianten, er foreløpig uklart, understreker hun.

- Nå er det viktig å gi eldre den tredje dosen, for å gi dem så god beskyttelse som mulig. Utover det, tenker jeg at den immunresponsen vaksinene har gitt resten av oss voksne, vil kunne være dekkende. Det gjenstår å se, men det viktige for oss er ikke å unngå å bli smittet, men å ikke bli alvorlig syke.

- Må forvente økt smittespredning

Det foreligger ingen indikasjoner på at omikron-varianten gir mer alvorlig sykdom enn tidligere varianter, framholder Grødeland.

- Selve risikobildet er egentlig ganske uendret. Vi må forvente økt smittespredning, men smittespredningen er ikke det man skal være bekymret for. Det er konsekvensene av smittespredningen som avgjør.

Hun viser til at viruset først ble påvist i Sør-Afrika ved en normal screening - ikke hos en alvorlig syk pasient.

- Hadde omikron vært veldig farlig, ville den trolig blitt detektert hos en som lå veldig syk på sykehus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer