Omikron:

- Kan trenge «omikron-vaksine»

Vaksineekspert Gunnveig Grødeland utelukker ikke at en skreddersydd «omikron-vaksine» kan bli nødvendig. Hun er imidlertid ikke bekymret for varianten - til tross for at hun mener at vi må forvente økt smittespredning.

OMIKRON: Helsedirektør Bjørn Guldvog svarer på Dagbladets spørsmål om omikron-varianten. Video: Anton Lier / Dagbladet TV. Reporter: Frode Andresen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Alt tyder på at å håndtere denne varianten vil gå helt greit i en så vaksinert befolkning som vår. Men på sikt kan det hende at det bør vurderes om vi trenger en ny vaksinedose mot denne varianten.

Det sier Gunnveig Grødeland til Dagbladet mandag formiddag. Hun er vaksineekspert og forskningsgruppeleder ved immunologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

- Når vi har mer kunnskap om dette, bør man selvsagt også vurdere om det er nødvendig med en ny gjennomgang av hvilke smittebegrensende tiltak vi har i samfunnet, fortsetter hun.

Når eller om dette blir nødvendig, er for tidlig å si, mener Grødeland. Mandag ettermiddag ble det klart at regjeringen innfører en rekke tiltak for å bremse spredningen av den nye varianten.

Den er foreløpig ikke påvist i Norge, men FHI mener det er en mulighet for at den har kommet hit, uten at det er påvist.

Tirsdag ble det klart at tre mistenkte omikron-tilfeller i Norge er sendt til sekvensering etter at tre personer, som ankom Oslo Lufthavn via ett av de åtte landene som regjeringen fraråder reiser fra, testet positivt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.