- Kan trenge strengere tiltak

Dersom omikron-varianten får en doblingstid på 2,4 dager, mener FHI det kan bli nødvendig med enda mer inngripende tiltak. Selv et mer optimistisk scenario skisserer over en million smittede til sommeren.

Figuren viser daglige innleggelser fram mot slutten av januar 2020. De oransje og grønne grafene viser doblingstid på 2,4 dager, de andre doblingstid på 4. Foto: FHI
Figuren viser daglige innleggelser fram mot slutten av januar 2020. De oransje og grønne grafene viser doblingstid på 2,4 dager, de andre doblingstid på 4. Foto: FHI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I nye modelleringsscenarioer om omikronvarianten skriver FHI at det kan bli nødvendig å innføre enda strengere tiltak.

Det er stor usikkerhet knyttet til nøyaktig hvor smittsom varianten er, og hvor effektive de nåværende tiltakene er for å redusere omikron-spredning.

Doblingstida sentral

- Det er avgjørende at folk gjennom jula går og får vaksine, og følger tiltakene, selv om tallene flater ut gjennom jula, slik vi venter. Omikron har ikke tatt over ennå. Husk, det er det som skjer i ukene og månedene framover, som blir avgjørende, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg til Dagbladet.

Det sentrale er den såkalte doblingstida - hvor mange dager det tar før antallet tilfeller er dobbelt så stort. En tilsynelatende liten økning kan utgjøre forskjellen på kontroll over utbruddet og ikke.

INNLEGGELSER: FHI-direktør Line Vold tror antallet sykehusinnleggelser kan bli høye om smittetrenden fortsetter å øke. Video: Signe Elise Stenersen Reporter: Marthe Lien Vis mer

Stoltenberg svarer følgende på hvorvidt dagens tiltak er nok, eller om de må strammes inn ytterligere:

- Med [doblingstid på] 2,4 dager er det høyst sannsynlig ikke nok. Med 4, hvor man har fått veldig god oppslutning de neste dagene, kan det være tilstrekkelig.

To ytterscenarioer

FHI har i modellene tatt utgangspunkt i to ytterscenarioer, forklarer Stoltenberg. Det ene er at varianten har en doblingstid på 2,4 dager. Det andre er at omikron har en doblingstid på 4 dager.

- Dette høres lite ut, men er betydningsfullt i denne sammenhengen, forklarer FHI-direktøren og fortsetter:

- Ved 2,4 vil vi få en bølge med svært mange som er smittet innen kort tid, og svært mange innleggelser.

Optimistisk: en million smittet

Dersom omikron-varianten har en doblingstid på 4 dager, og nåværende tiltak reduserer smitten med 40 prosent eller mer, vil dagens tiltak være nok til å holde kontroll gjennom den kommende perioden.

Det er det optimistiske scenarioet.

Selv med dette scenarioet venter FHI at over en million kan bli smittet av varianten innen utgangen av juni.

- Ved 4 dager, som vi kan oppnå gjennom intensiv vaksinering, kan vi spre bølgen utover og redusere antallet som er innlagt samtidig, sier Stoltenberg - og understreker at bølgen vil vare utover våren uansett.

Kan få 1000 daglige innleggelser

Situasjonen ser imidlertid helt annerledes ut dersom varianten har en doblingstid på 2,4 dager.

- På den andre sida, i et mer pessimistisk scenario der omikron sprer seg med en raskere doblingstid på 2,4 dager, kan vi stå overfor en stor bølge av infeksjoner med et overveldet helsevesen som resultat. I et slikt scenario vil det vøre nødvendig med enda mer inngripende tiltak for å få epidemien under kontroll, skriver FHI i rapporten.

Med dette scenarioet kan mer enn 3 millioner nordmenn bli smittet før februar. FHI anslår da at mellom 30 000 og 40 000 mennesker vil ha behov for sykehusinnleggelse, og at så mange som 1000 personer om dagen vil måtte legges inn.

Oppfriskning kan ha effekt

FHI skriver videre at det nå ser ut til at doblingstida er et sted mellom de to ulike ytterpunktene, men at dette er veldig usikkert.

Det er også knyttet stor usikkerhet til effekten av nåværende tiltak, deriblant vaksinering med en tredje dose.

FHI skisserer også effekten av oppfriskningsdoser i modellene, og skriver at en tredje vaksinedose kan hjelpe mot spredningen av corona-varianten.

- Vi modellerer også effekten av oppfriskningsdoser, og viser at å tilby det til alle over 18 år kan ha stor påvirkning på å redusere smittespredning og flate ut kurven, skriver FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer