Kan tro ofrene uten bevis

Man kan tro på voldtekstofferet uten å ha beviser for anklagene. Det mener Elisabeth Torp, prest og daglig leder for Kirkens Ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fem år har Torp jobbet med kvinner som har blitt utsatt for overgrep i Den norske kirke. Hun er sjokkert over voldtektsanklagene som har kommet frem i Frp, men mener at det går an å reagere på voldtektsanklager selv om overgriperen ikke blir anmeldt.

- Mye kan gjøres uten anmeldelse og dom. Man kan ta avstand fra den påstått kriminelle handlingen ved å vise at man ikke har tillit til den påståtte overgriperen. I Den norske kirke kan vedkommende bli flyttet til en annen stilling. Det handler ikke om å ha bevismateriale eller om å dømme, det handler om å tro på offeret, sier hun.

- Hva mener du med det?

- Man må tenke over om man kan fortsette å ha tillit til en person som beskyldes for overgrep. Vi må ta stilling til overgrep, selv om overgriperne ikke blir anmeldt.

- Betyr det at vedkommende burde vært fjernet?

- Hvis man ikke gjør noe med saken, så kan det oppfattes som om man tror på overgriperen. Folk lar være å gjøre noe med slike historier fordi de ikke kan tro at det er sant. Personlig har de et helt annet inntrykk av vedkommende, de kan ikke i sin villeste fantasi tro at vedkommende kan ha gjort noe slikt, sier Torp.

Hun understreker at det ikke går an å være nøytral i en slik sak.

- Nei, det går ikke an å støtte begge parter. Når et offer betror seg til en person som er i stand til å gjøre noe, så er det jo fordi offeret vil at vedkommende skal gjøre noe med saken.

Torp er enig med Siv Jensen i at man ikke skal gå til politiet uten at offeret vil det selv.

- Men vi kan si «Vi må gå videre med dette, det er så alvorlig. Vi gjør det sammen, og jeg støtter deg.»

Torp har dyp respekt for Cathrin Rustøen i Hordaland som har valgt å stå frem med påstanden om voldtekt.

- Det er beundringsverdig. Hun tar belastningen og motstanden ved å stå frem. Det gjør hun fordi hun vil at de skal tro det hun forteller.