- Kan true rikets sikkerhet

Men UDI ga arbeidstillatelse til de 120 kurderne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Av de 182 irakiske kurderne som fikk opphold av Utlendingsdirektoratet (UDI) i strid med Erna Solbergs instruks i fjor høst, hadde 120 usikker identitet, skriver VG.

Samme år advarte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) nettopp mot å gi midlertidig arbeidstillatelser, i en høringsuttalelse om utlendingsloven sendt til Kommunal- og regionaldepartementet.

PST frykter at personer som kan være involvert i terrorvirksomhet eller organisert kriminalitet skaffer seg lønnskonto og kredittkort med falsk identiet, og misbruker identifikasjonspapirene.

- Dette er personer som i sin ytterste konsekevens strafferettslig kan true rikets sikkerhet, eller bruke Norge som «safe haven». En ytterlige sikkerhetsmessig dimensjon er at slike dokumenter kan brukes i forbindelse med reisevirksomhet innenfor Schengen-området, skriver PSTs daværende sjef Signe Kathrine Aaling ifølge VG.

Bare en liten andel av asylsøkere som kommer til norge kan legitimere seg. I den generelle høringsuttalelsen understreker PST at de mener «utlendinger med ukjent bakgrunn og identitet utgjør en vesentlig sikkerhetsrisiko for det norske samfunn».

Assisterende direktør Frode Forfang i UDI mener at de midlertidige arbeidstillatelsen ikke er noe ID-bevis, og heller ikke framstår som det.

- De skal derfor ikke kunne utløse identitetspapirer fra andre myndigheter eller banker, sier han til VG.

Direktøren åpner likevel for å understreke dette i dokumentene som utgjør selve arbeidstillatelsen.