- Kan true rikets sikkerhet

Men UDI ga arbeidstillatelse til de 120 kurderne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Av de 182 irakiske kurderne som fikk opphold av Utlendingsdirektoratet (UDI) i strid med Erna Solbergs instruks i fjor høst, hadde 120 usikker identitet, skriver VG.

Samme år advarte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) nettopp mot å gi midlertidig arbeidstillatelser, i en høringsuttalelse om utlendingsloven sendt til Kommunal- og regionaldepartementet.

PST frykter at personer som kan være involvert i terrorvirksomhet eller organisert kriminalitet skaffer seg lønnskonto og kredittkort med falsk identiet, og misbruker identifikasjonspapirene.

- Dette er personer som i sin ytterste konsekevens strafferettslig kan true rikets sikkerhet, eller bruke Norge som «safe haven». En ytterlige sikkerhetsmessig dimensjon er at slike dokumenter kan brukes i forbindelse med reisevirksomhet innenfor Schengen-området, skriver PSTs daværende sjef Signe Kathrine Aaling ifølge VG.

Bare en liten andel av asylsøkere som kommer til norge kan legitimere seg. I den generelle høringsuttalelsen understreker PST at de mener «utlendinger med ukjent bakgrunn og identitet utgjør en vesentlig sikkerhetsrisiko for det norske samfunn».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer