USAs president Donald Trump. Foto: AP Photo/Alex Brandon.
USAs president Donald Trump. Foto: AP Photo/Alex Brandon.Vis mer

Kan Trump utløse et dollarsjokk?

I natt holder president Donald Trump sin viktigste tale hittil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Finansavisen/Hegnar.no): Natt til onsdag går president Donald Trump på talerstolen i Kongressen.

Denne talen kan vise seg å få merkbare utslag på verdens finansmarkeder.

Grenseskatt

Trump har signalisert at han vil innføre en omfattende skattereform («A Better Way»), som vil bety kraftige kutt i selskapskatten (fra 35 til 20 prosent), færre skattefradrag og en forenkling av skattesystemet.

Den største spenningen knytter seg derimot til hva Trump vil si om den mye omtalte grenseskatten.

En slik grenseskatt vil snu opp ned på grunnlaget for selskapsskatten, skriver Finansavisen.

I stedet for at et amerikansk selskap skatter av globale inntekter og får fradrag for globale utgifter, vil det med en «border tax» kun skatte for inntekter i USA - og kun få fradrag for utgifter i USA.

For amerikanske importører, som kun har sine inntekter i USA, vil dette slå veldig negativt ut. Omvendt vil effekten bli veldig positiv for amerikanske eksportører, som kun har sine utgifter i USA.

- Men dette vil med nødvendighet slå ut i en dollarstyrkelse, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til avisen.

Dollarsjokk?

Han tror deler av dollarstyrkelsen de siste månedene gjenspeiler at markedsaktører har tatt høyde for at en grenseskatt vil bli innført i en viss utstrekning.

- For å ende opp med samme overskudd som før både for importører og eksportører, måtte dollaren styrke seg 25 prosent, fortsetter strategen.

Østnor venter ifølge Finansavisen et klart varsel fra Trump om at grenseskatten vil bli innført i en eller annen form.

- Ja, jeg tror det vil bli sett på som positivt for amerikansk vekst ved at utenlandsk produksjon hentes hjem og utenlandsk overskudd repatrieres (tas hjem), så dette vil være positivt for dollaren, sier han.

Sterk motbør

Med utgangspunkt i underskuddet på den amerikanske handelsbalansen, anslår valutastrategen i en analyse at grenseskatten vil dra inn rundt 100 milliarder dollar i året.

Østnor peker samtidig på at skatten møter sterk motstand.

- For det første er mange republikanere motstandere av skatten. For det andre har næringslivet i USA (i det minste selskaper som importerer) mobilisert kraftig mot skatten, skriver strategen i en analyse.

Overfor Finansavisen trekker han frem Wal-Mart som en sterk motstander.

- De har høy importandel og svært lave marginer, og ingen mulighet til å overleve en så kraftig skatteskjerpelse som dette forslaget innebærer, sier han.

Handelskrig?

DNB Markets venter at dollaren vil styrke seg på en grenseskatt (dog ikke i nærheten av 25 prosent), noe som vil begrense effekten på inflasjon og renter.

- Samtidig ser vi en asymmetri i potensielle utfall. Mens en grenseskatt vil være positivt for dollaren, i likhet med potensiell gjengjeldelse fra handelspartnere, kan en full handelskrig snu om på utsiktene for dollaren, hvis markedene begynner å prise inn risikoen for svakere vekst i amerikansk økonomi, skriver Østnor.

Andre økonominyheter:
Priser mobilstrømper til 12,5 millioner
Sterkere krone visket bort over 300 milliarder