Kan Trump virkelig sende Hillary Clinton i fengsel?

I nattens opphetede debatt mellom Donald Trump og Hillary Clinton, truet Trump med å sende Clinton i fengsel om han ble president.

OPPHETET DEBATT:  Republikanernes presidentkandidat Donald Trump tok til orde for å starte ny etterforskning av sin motkandidat Hillary Clintons epostskandale, i det som var en svært opphetet debatt i natt, norsk tid. Foto: ScanpixNTB
OPPHETET DEBATT: Republikanernes presidentkandidat Donald Trump tok til orde for å starte ny etterforskning av sin motkandidat Hillary Clintons epostskandale, i det som var en svært opphetet debatt i natt, norsk tid. Foto: ScanpixNTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I nattens opphetede debatt mellom Donald Trump og Hillary Clinton, truet Trump med å sende Hilary Clinton i fengsel om han ble president.

OPPHETET: Donald Trump sier Hillary Clinton ville vært fengslet om det var han som styrte loven. Video: CNN Vis mer

- Hvis jeg vinner vil jeg instruere justisministeren om å starte en spesialetterforskning til å se på saken din, sa Trump med henvising til Clintons bruk av en privat epostserver da hun var utenriksminister.

- Alt han sier er løgn, svarte Hillary Clinton, og la til at det amerikanske folk bør være glade for at det ikke er Trump som har ansvaret for lov og orden i USA. Da kontret Trump:

- For da ville du vært i fengsel.

- Retorikk

E-postsaken mot Clinton er lagt juridisk død – og dette er ikke noe annet et politisk retorikk, mener to norske eksperter Dagbladet har snakket med.

De tror ikke Clinton i realiteten bør frykte rettsforfølgelse om den republikanske kandidaten blir valgt.

- Granskingsrapporten fra FBI sa at det som Hillary Clinton gjorde ikke var kriminelt, det var uansvarlig, men ikke kriminelt. Et scenario der han vinne valget og ber justisministeren utpeke en komité til å granske Clinton er ikke realistisk, sier Alf Tomas Tønnessen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda og president i American Studies Association of Norway om Clintons bruk av en privat e-postserver da hun var utenriksminister.

- Jeg tolket dette som om han sa det halvveis på fleip. Det ville vært stor motstand i kongressen og også i embetsverket om han gjorde dette, sier Tønnessen.

- Virker usannsynlig

Han støttes i dette av forsker ved Rokkansenteret og USA-ekspert Hilmar Mjelde, som likevel åpner for at det kunne vært en teoretisk mulighet for Trump.

- I et politisk system som det amerikanske kontrollerer statsmaktene hverandre. Er det vilje, er det i teorien vei. Men det virker ganske usannsynlig at den nye presidenten og de relevante juridiske myndighetene skulle bruke mer krefter på denne saken, etter at FBI la saken død i sommer og Clinton eventuelt er ute av politikken, sier Hilmar Mjelde.

Mjelde kaller utspillet «rødt kjøtt til velgerne».

- Dette var et retorisk grep fra Trump for å oppildne sine egne velgere igjen. Det er det som kalles rødt kjøtt til velgerne. Han trengte å komme på offensiven og kom med et Clinton-angrep av typen som alltid er populært blant hard core-republikanere.

- Domstolene dømmer

Amerikanske presidenter har ikke myndighet til å fengsle noen, påpeker Anders Ager Pedersen, redaktør i Kongressen.Com

- Det er de amerikanske domstolene som avgjør om folk skal i fengsel eller ei, sier han til Ekstrabladet.dk.

- Både undersøkelseskommisjoner og FBI har fastslått at det ikke var grunnlag for å reise sak mot Clinton, og det er derfor usannsynlig at han kan få trukket saken fram igjen, mener han.

Republican U.S. presidential nominee Donald Trump listens as Democratic nominee Hillary Clinton answers a question from the audience during their presidential town hall debate at Washington University in St. Louis, Missouri, U.S., October 9, 2016.   REUTERS/Rick Wilking
Republican U.S. presidential nominee Donald Trump listens as Democratic nominee Hillary Clinton answers a question from the audience during their presidential town hall debate at Washington University in St. Louis, Missouri, U.S., October 9, 2016. REUTERS/Rick Wilking Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer