Kan trykke på atomknappen først

Pakistan vil ikke la seg ydmyke av militært overlegne India. Det finnes en rekke scenarier for hvordan konflikten kan utvikle seg til verdens første atomkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den britiske utenriksministeren har reist hjem etter å ha besøkt India og Pakistan, uten at ordbruken har dempet seg. I en tale til sine militære i går sa Pakistans president Pervez Musharraf at de skal «slippe løs stormen» dersom inderne krysser kontrollgrensa i Kashmir. Indias statsminister Atal Behari Vajpayee ba i forrige uke sine landsmenn om å gjøre seg klare til krig.

I Kashmir er flere titalls personer drept i natta og dagens kamper. Tre indiske soldater og elleve sivile ble drept av pakistansk artilleriild i natt, og rundt 20 personer er skadd i dagens skuddvekslinger. På pakistansk side ble 14 sivile drept i nattas artilleriangrep. Tre politimenn ble drept da islamsk milits stormet en politibase i Kashmir. I tillegg har det vært krigshandlinger en rekke andre steder i den omstridte regionen.

Atomkrig uten ordre

- Situasjonen er veldig spent og det kan bli svært alvorlig dersom ting kommer ut av kontroll. Uansvarlige elementer kan skape en konflikt som ingen av landets ledere ønsker, sier talsmann Richard Boucher ved det amerikanske utenriksdepartementet.

Det han skisserer er en av scenarioene som ekspertene frykter mest - en atomkrig uten at lederne har gitt ordren.

- Jeg kan ikke tenke meg at konflikten utvikler seg til atomkrig. De negative konsekvensene ville være så enorme, sier forskningssjef Bent Erik Bakken ved avdeling for systemanalyse ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Få tror Pakistan vil bruke atomarsenalet sitt før de føler seg presset opp i et hjørne. Men da har de gitt klar beskjed om at de er villige til å skyte først. India derimot har offentlig erklært at de under ingen omstendigheter vil avfyre den første atombomba. Det kan de tillate seg som den overlegne militærmakta.

Fire atom-scenarier

Hvis dagens spredte sammenstøt utvikler seg til en konvensjonell krig, kan flere ting skje for at Pakistan skal bruke de rundt 40 atomvåpnene som de skal ha ifølge et anerkjent amerikansk forsknings-institutt. I februar la Pakistans atomvåpensjef general Khalid Kidwai fram fire scenarier som kan få dem til å starte en atomkrig:

  • India okkuperer en større del av Pakistan
  • India utraderer en større del av Pakistans militære styrker
  • India gjør den politiske situasjonen i Pakistan ustabil
  • India rammer Pakistan økonomisk

India og Pakistan har over en million soldater stasjonert ved kontrollgrensa i Kashmir. Dersom India sender sine styrker over linja, kan alle de tre første scenariene være en realitet.

- Hvis Pakistan ser ut til å tape krigen, kan folket kreve at atomvåpnene blir brukt, sier Bakken ved FFI.

Religiøse motiver

Hvis krigen starter uten atomvåpen, kan mangel på sikkerhetssystem utløse atomvåpenbruk i tre situasjoner:

  • Kontroll over våpnene blir delegert til kommandanter i felten. Dersom hans styrker og atomvåpen blir truet, kan han ta våpnene i bruk for å unngå å miste dem. Både pakistanske og indiske spesialstyrker har øvd mye på å overta motpartens atomvåpen. Dersom kommunikasjonslinjene til militærledelsen blir brutt, kan feltkommandantene utløse atomkrigen uten å ha fått ordre om det.
  • Atomvåpnene kan falle i hendene på militært (eller ikke-militært) personell som ikke er lojale til militærledelsen. De kan avfyre dem av religiøse eller andre uberegnelige årsaker.
  • Atomvåpnene kan bli avfyrt ved en feiltakelse.

Mer om Kashmir

BBC korrespondenter svarte i går på lesernes spørsmål om Kashmir-konflikten.

Det finnes en rekke troverdige scenarioer for at dagens konflikt skal eskalere til en atomkrig.

BBC har en svært god samleside for Kashmir-konflikten.

- Historien i Kashmir og andre steder i verden viser at samtlige av disse scenarioene er mulige, skriver dr. Shaun Gregory ved University of Bradford som forsker på atomrisikoen i India-Pakistan-konflikten.

Millioner kan dø

Atomraketter kan bli avfyrt ved en feil. Da vil nedslaget komme etter få minutter, og det vil være liten tid til å oppklare misforståelsen. Etter tre kriger, er det en dyp mistenksomhet mellom partene som også har dårlige kommunikasjonslinjer seg imellom.

Selv ikke India som har de største atomarsenalene, klarer å slå ut fiendens atomvåpen i et massivt førsteangrep. Hvis atomkrigen først starter, vil trolig rakettene rase fra begge sidene av grensa. New Scientist har regnet ut at minst tre millioner menneskeliv vil gå tapt dersom partene sender fem atomraketter mot motpartens største byer. Amerikansk etterretning beregner at opptil 12 millioner menneskeliv kan gå tapt i en atomkrig, og miljøkonsekvensene vil være enorme i hele regionen.

Kan sende atom-advarsel

Kashmir-konflikten

Konflikten mellom India og Pakistan kan bryte ut i verdens første atomkrig. Krangelen om fjellstaten Kashmir gjør at begge landene krangler med fingeren på atomknappen.

Vi gir deg bakgrunnen.

Antall drepte avhenger om de ønsker å slå ut motstanderens militære kapasitet eller om de vil ramme fiendens befolkning. Det første er mest strategisk for å vinne krigen, men vil skje så nært grensa at mye av atomnedfallet vil ramme dem selv - særlig for India som vanligvis får vinden i sin retning. Den politiske prisen ved å bombe fiendens storbyer, vil være enorm.

- Saddam Hussein vil bli ansett som en snill gutt i forhold til statslederen som velger å avfyre kjernefysiske våpen, sier Bakken ved FFI.

Et mindre drastisk alternativ er å bruke atomvåpnene kun som en symbolhandling.

Norsk atom-hjelp

Norge var en viktig og villig kilde for det indiske atomvåpen-programmet.

- Hvis India angriper, kan Pakistan sende en atomrakett til et ubebodd område i India for å vise at de mener alvor, sier Bakken.

Dersom krigen bryter ut, kan det bli utkjempet uten atomvåpen.

- Jeg tror ikke de vil bruke kjernefysiske våpen. Nedfallet vil ramme også dem selv, og jeg er overbevist om at lederne vet hvor store konsekvenser atomvåpen-bruk har. I en krig er det mer sannsynlig at konvensjonelle raketter vil bli brukt mot de store byene, sier redaktør Duncan Lennox i Jane's Strategic Weapons Systems.

Snø i september

Konsekvenser

Dersom India og Pakistan går til krig, kan det bli tidenes største menneskeskapte miljøkatastrofe. Les hvilke økonomiske, politiske og miljømessige konsekvenser det får.

Diplomater jobber nå intenst i kulissene mens Pakistan og India trapper opp språkbruken og den militære aktiviteten ved Kashmir-grensa. Det anses som ekstremt vanskelig å finne en løsning som både India og Pakistan kan leve med og som gjør at ingen av partene mister ansikt. Det er to årsaker til at India mobiliserer ved grensa og presser Pakistan:

  • De vil tvinge president Musharraf til å slå ned på den islamske militsen som utfører terrorangrep i India. Siden 1989 har over 60 000 mennesker dødd i konflikten, og begeret rant over etter angrepet mot det indiske parlamentet i desember. India påstår at Pakistan finansierer, trener og bevæpner militsen. Pakistan sier at de bare gir moralsk og diplomatisk støtte.
  • India ønsker å vise at de ikke frykter Pakistans atomvåpen. Ifølge inderne har Pakistan siden 1999 holdt liv i en lav-intensitetskrig i Kashmir fordi de tror India ikke vil gå inn med større konvensjonelle stryker av frykt for Pakistans atomvåpen. Dersom India trekker seg unna nå, blir det tolket som en seier for Musharraf.

India må vise at de mener alvor når det gjelder Kashmir-konflikten og terrorangrepene på indisk jord. Dersom de ønsker «et avgjørende slag», som statsministeren har bebudet, har de fram til september på seg. Da legger snøen seg i det omstridte fjellområdet.

<B>FREDS-DIPLOMATI: Samme dag møttes den britiske utenriksministeren Jack Straw og den indiske statsministeren Atal Behari Vajpayee i New Delhi. Statsministeren sa at det var grenser for hvor mye tålmodighet India kunne ha med Pakistans provokasjoner.
<B>TRAPPER OPP VED GRENSA: Indiske tropper skal vise pakistanerne at nok er nok. Over en million soldater er samlet i den omstridte fjellprovinsen.
<B>PROVOSERENDE: Tirsdag testet Pakistan en tredje rakett som kan frakte atomvåpen til India.
<B>RAGNAROKK: Verdens første atomkrig kan raskt bli tidenes største menneskeskapte miljøkatastrofe.
IKKE EN TOMME Å GI: Pakistans president Pervez Musharraf talte i går til troppene ved fronten. Han ga klar beskjed om at dersom India krysset kontrollinjen med så mye som en tomme, ville det utløse en storm som ville sluke dem.