Kan tvinge flyktninger på kommunene

Men statsråd Tora Aasland (SV) håper å nå fram med dialog.

KAN BRUKE TVANG: Fungerende barne- og likestillingsminister Tora Aasland sier regjeringen vil ha mulighet til å tvinge kommunene til å ta imot flyktninger, men at forslaget ikke innebærer noe ønske om å blande seg inn i det lokale selvstyret. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
KAN BRUKE TVANG: Fungerende barne- og likestillingsminister Tora Aasland sier regjeringen vil ha mulighet til å tvinge kommunene til å ta imot flyktninger, men at forslaget ikke innebærer noe ønske om å blande seg inn i det lokale selvstyret. Foto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil ha alle med på laget og håper å oppnå en felles forståelse om at det er viktig å få bosatt folk så raskt som mulig etter at de har fått opphold, sier fungerende barne- og likestillingsminister Tora Aasland til NTB.

For å oppnå dette sender regjeringen ut et høringsbrev hvor de vil gi Fylkesmannen mulighet til å «tilvise» flyktninger til kommunene.

- Gir bedre integrering Med dette riset, som hun altså helst vil la bli hengende bak speilet, håper statsråden å få fortgang i bosettingen. I 2010 ble 74 prosent av de voksne flyktningene bosatt innen målet på seks måneder.

For enslige mindreårige er målet at de skal ha fått et sted å bo innen tre måneder. Dette ble bare oppfylt for 16 prosent.

- Denne gruppen er ekstra sårbar, og vi vet at det blir vanskeligere å komme seg i jobb og utdanning og bygge seg et nettverk, jo lenger man blir sittende i mottak, understreker Aasland. Derfor mener hun det er god integreringspolitikk å sørge for at kommunene tar imot flyktningene.

- Målet med forslaget er å finne ut av hvordan vi kan oppnå dette sammen med kommunene, sier hun.

Ønsker fortsatt frivillighet Selv om regjeringen vil ha mulighet til å tvinge kommunene til å ta imot flyktninger, sier Aasland at forslaget ikke innebærer noe ønske om å blande seg inn i det lokale selvstyret.

- Dagens system bygger på frivillighet, og det vil vi opprettholde. Det er også viktig å si at mange kommuner gjør en fantastisk jobb, sier hun og holder spesielt fram Oslo og Stavanger.

Statsråden understreker det solidariske ansvaret alle har for å bidra til integreringen.

- Og alle som har fått opphold må nødvendigvis bo i en kommune.

Hun innrømmer også at det er en jobb å gjøre i den andre enden av asylprosessen - saksbehandlingstiden - for å redusere tiden flyktninger tilbringer på mottak.

- Vi skal feie for alle dører, og her er det mange parter som må gjøre sitt. Men det forslaget som nå går ut på høring, handler om rask bosetting for dem har fått positivt svar.

(NTB)