Kan Twitter være verdt 10 prosent av Facebook?

Børsnoteringen nærmer seg, men nesten ingen bryr seg om at Twitter har tapt nesten 2,1 milliarder kroner på tre og et halvt år.

TWITTER: Styreleder Jack Dorsey i Twitter eier 4,9 prosent av selskapet og styrer nå mikrobloggetjenesten mot en børsnotering. Foto: REUTERS/Rebecca Cook
TWITTER: Styreleder Jack Dorsey i Twitter eier 4,9 prosent av selskapet og styrer nå mikrobloggetjenesten mot en børsnotering. Foto: REUTERS/Rebecca CookVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): På vei mot børsnotering verdsettes Twitter til drøyt 12 milliarder dollar, tilsvarende 76,5 milliarder kroner, skriver Finansavisen i dag.

I førersetet for børsnoteringen sitter Goldman Sachs, men også investeringsbanker som Morgan Stanley og JPMorgan får sin del av kaka.

Og når selskapet nå skal hente rundt 6 milliarder kroner i en emisjon, i forkant av noteringen, drypper det rikelig på tilretteleggerne og medhjelperne.

For styreleder Jack Dorsey og medgrunnlegger Evan Williams betyr det at verdien av aksjene deres blir mer synelig enn før. Til en selskapsverdi på 75 milliarder kroner har de Twitter-aksjer for henholdsvis 3,7 og 9 milliarder kroner.

Verdt 29 ganger omsetningen? Twitter oppgir at de har 218 millioner unike brukere i måneden, men oppgir ikke tall per dag eller uke.

Nå skal selskapet kapitalisere på dette og 500 millioner tweets per dag, og kanskje forsøke å forsvare en pris på oppunder 80 milliarder kroner.

Det tilsvarer ifølge Finansavisen 29 ganger omsetningen de siste 12 måndene.

Til sammenlignet kan det nevnes at Facebook ble børsnotert til en pris som tilsvarte 26 ganger omsetningen de siste 12 månedene før noteringen. Og det gikk ikke så bra.

Noteringen av Twitter blir en av de mest prestisjefylte børsnoteringene siden Facebook i mai i fjor.

Look to Facebook Noteringen av Facebook ble en fiasko for de som tegnet seg i emisjonen før børsnoteringen 18. mai i fjor.

Aksjen ble solgt for 38 dollar før børsnoteringen og hoppet til 45 dollar på det høyeste første dagen på børs, før aksjen sluttet på 38,23 dollar. Så begynte nedturen.

Aksjen falt hele 61 prosent, til 17,55 dollar, før den snudde opp fra bunnen på 17,55 dollar den 4. september i fjor.

Siden det har aksjen steget over 190 prosent og fredag sluttet aksjen på 51,04 dollar, like under all-time-high på 51,24 dollar den 27. september.

I følge Marketwarch verdsetter det Facebook til 120 milliarder dollar, tilsvarende 715 milliarder kroner.

Det store spørsmålet blir da om Twitter fortjener en høyere pris/salg-multippen enn Facebook hadde da det ble børsnotert, og om Twitter kan forsvare en pris på 10,7 prosent av dagens børsverdi på Facebook?

Ingen bryr seg om underskuddet Prospektet som ble offetnligjort torsdag kveld avslørte Twitters røde regnskapstall. De viser at omsetningen ble tredoblet, til 316,9 millioner dollar i 2012 og at selskapet tapte 79,4 millioner dollar, tilsvarende nær 475 millioner kroner.

I første halvår 2013 var omsetningen på 253,6 millioner dollar, tilsvarende 1,5 milliarder kroner. Twitter hadde et underskudd på 69,3 millioner dollar, tilsvarende nær 415 millioner kroner.

Det kan bety at underskuddet så langt i år allerede har passert underskuddet for hele 2012.

For årene 2010, 2011, 2012 og første halvår 2013 er det samlede underskuddet på over 344 millioner dollar, tilsvarende nærmere 2,1 milliarder kroner. Men det er det nesten ingen som bryr seg om nå.

- Tapene er ikke noe som blir vektlagt, det vil vært overraskende om de tjente penger, sier analytiker Brian Wieser i Pivotal Research Group til Reuters, ifølge Finansavisen.

Flere nyheter Tror på børsrekord i år
Voldberg tapte stort på aksjer
Setter penger på nye ideer

Twitter: Evan Williams grunnla Twitter sammen med Jack Dorsey, finansierte oppstarten i 2006 og har en eierandel på 12 prosent. Han var CEO i Twitter frem til Dick Costolo tok over i 2010. Foto: REUTERS/Stephen Lam
Twitter: Evan Williams grunnla Twitter sammen med Jack Dorsey, finansierte oppstarten i 2006 og har en eierandel på 12 prosent. Han var CEO i Twitter frem til Dick Costolo tok over i 2010. Foto: REUTERS/Stephen Lam Vis mer